De fiscale en civiele wereld kunnen soms heel verschillend zijn. Met of zonder huwelijkse voorwaarden, in beide gevallen ben je fiscaal partner voor de inkomstenbelasting. Dit komt omdat het fiscaal partnerschap een gevolg is van het huwelijk. De inhoud van je voorwaarden doet er niet toe voor de vraag of je fiscaal partner bent. Het is niet mogelijk om hierin een keuze te maken bij de notaris.

Maken huwelijkse voorwaarden wel of niet uit voor de belastingen?
Ook al maakt het niet uit voor het fiscaal partnerschap, je huwelijkse voorwaarden hebben wel een paar andere gevolgen voor de belastingen.
Allereerst maakt het uit voor de mogelijkheid van de fiscus om een belastingschuld te innen. Stel je echtgenoot heeft bijvoorbeeld een BTW schuld aan de belastingdienst. Zonder huwelijkse voorwaarden ben je in gemeenschap van goederen getrouwd en kan de fiscus deze schuld ook verhalen op jouw helft van de gemeenschap. Maar heb je wel huwelijkse voorwaarden? Dan is bijvoorbeeld jouw helft van de overwaarde van het huis beschermd tegen fiscale claims op je echtgenoot.
Als je huwelijk stand houdt tot het overlijden, dan krijgt de langstlevende te maken met erfbelasting. De inhoud van je huwelijkse voorwaarden heeft invloed op de omvang van de erfenis en dus ook op de hoogte van de erfbelasting. Het maakt uit of je onder koude uitsluiting bent gehuwd of dat er bijvoorbeeld een finaal verrekenbeding in je voorwaarden staat. Die laatste clausule kan een hoop erfbelasting besparen.
Wat houdt fiscaal partnerschap eigenlijk in?
Fiscaal partner houdt ook bij het huwelijkse voorwaarden in dat je samen aangifte doet voor de inkomstenbelasting en dat je daarbij je inkomsten en aftrekposten gunstig kunt verdelen. Daarnaast heeft het gevolgen voor je heffingskortingen.
