Heb je nog huwelijkse voorwaarden nodig voor schulden van je partner?

Veel aanstaande echtparen vragen zich af hoe het zit met huwelijkse voorwaarden en schulden. Er is op dat gebied wel wat veranderd in 2018 maar de meeste mensen weten niet precies wat.

huwelijkse voorwaarden en schulden

Hoe zit het met bestaande schulden van je partner als je wel of geen huwelijkse voorwaarden hebt?

Stel je gaat met elkaar trouwen en je partner heeft op dat moment al een schuld. Bijvoorbeeld een studieschuld bij DUO, een lening bij een bank of een schuld bij de belastingdienst. Deze bestaande schuld valt niet meer in de beperkte gemeenschap van goederen die je standaard krijgt als je trouwt na 1 januari 2018. Als je gaat scheiden, blijft deze schuld voor 100% bij je partner. Is het geen problematische schuld? In die zin dat de situatie “onder controle” is? Dan hoef je op zich geen huwelijkse voorwaarden te maken. Maar is er wel wat aan de hand? Zoals een betalingsachterstand of loonbeslag? Dan doe je er verstandig aan om wel voorwaarden te maken.

Dat je toch beter voorwaarden kunt maken, komt doordat de privé schuld van je partner wel op de beperkte gemeenschap kan worden verhaald. En in de beperkte gemeenschap valt bijvoorbeeld elke maand jouw salaris. Dus ook al is het niet jouw schuld, jij kunt er wel voor opdraaien. Dat is helemaal het geval wanneer de schuld tot een persoonlijk faillissement leidt van je echtgenoot.

Artikel 1:96 lid 1 Burgerlijk Wetboek:

Voor een schuld van een echtgenoot kunnen, ongeacht of deze in de gemeenschap is gevallen, zowel de goederen van de gemeenschap als zijn eigen goederen worden uitgewonnen.

Artikel 63 lid 1 Faillissementswet:

Het faillissement van de persoon die in enige gemeenschap van goederen gehuwd is of in enige gemeenschap van goederen een geregistreerd partnerschap is aangegaan, wordt als faillissement van die gemeenschap behandeld.  (enz)

Hoe zit het met nieuwe schulden van je partner tijdens het huwelijk als je wel of geen huwelijkse voorwaarden hebt?

Nieuwe schulden die je partner maakt tijdens het huwelijk vallen wel in de beperkte gemeenschap. Voor deze schulden draai jij dus ook op bij een scheiding. Als je dat niet wilt, dan moet je ook na 2018 nog steeds huwelijkse voorwaarden maken!

Artikel 1:94 lid 7 Burgerlijk Wetboek:

De gemeenschap omvat, wat haar lasten betreft, alle vóór het bestaan van de gemeenschap ontstane gemeenschappelijke schulden, alle schulden betreffende goederen die reeds vóór de aanvang van de gemeenschap aan de echtgenoten gezamenlijk toebehoorden, en alle tijdens het bestaan van de gemeenschap ontstane schulden van ieder van de echtgenoten (enz)

Als er nog schulden zijn van vóór het huwelijk, dan maken veel stellen het liefst voorwaarden waarbij alles privé blijft.

Scroll naar boven