Hoe kun je besparen op de kosten voor je huwelijkse voorwaarden?

In elke gemeente is het mogelijk om gratis te trouwen zonder festiviteiten. En daarbij krijg je tegenwoordig min of meer ook “gratis” huwelijkse voorwaarden. Want een aantal afspraken die je voorheen alleen bij de notaris kon maken, staat sinds 2018 standaard in de wet dankzij de beperkte gemeenschap van goederen. Maar maak je van je bruiloft wel een feestje en heb je ook huwelijkse voorwaarden nodig, dan lopen de kosten al snel op. Dit zijn 5 tips waarmee je kunt besparen op de kosten voor je huwelijkse voorwaarden.

huwelijkse voorwaarden kosten

1. Heb je zeker weten huwelijkse voorwaarden nodig?

Vaak kom je niet onder een bezoek aan de notaris uit. Maar er zijn een paar afspraken die je zelf op papier kunt zetten zonder notaris:

  • Sommige afspraken over vergoedingsrechten mag je zelf opschrijven.
  • Je hebt geen notaris meer nodig om vast te leggen welke roerende zaken van wie zijn.

Het percentage huwelijkse voorwaarden is flink gedaald door de invoering van de beperkte gemeenschap van goederen. Als je na 2018 trouwt heb je geen voorwaarden meer nodig om:

  • je bestaande studieschuld privé te houden;
  • schenkingen en erfenissen privé te houden (ook als je tijdens het huwelijk erft);
  • een huis dat je al had privé te houden.

Je hebt nog wel voorwaarden nodig om geld dat je spaart tijdens het huwelijk privé te houden. Ook heb je nog altijd voorwaarden nodig als je elkaar 100% wilt beschermen tegen schuldeisers of bedrijfsrisico’s.

2. Wel of niet inschrijven bij de rechtbank?

Een flink deel van de rekening bestaat uit de leges van de rechtbank. De registratie zorgt er voor dat je beschermd bent tegen elkaars schuldeisers. Is dat voor jullie niet relevant en wil je alleen maar afspraken maken voor het geval je uit elkaar gaat? Dan kun je er voor kiezen om de voorwaarden niet in te schrijven. Daarmee bespaar je een paarhonderd euro.

3. Vergelijk de notariskosten

Oké, dit kun je zelf ook wel verzinnen. Het is slim om bij meerdere notarissen een offerte op te vragen. Er zijn geen vaste prijzen voor huwelijkse voorwaarden en de meeste notarissen hebben hun tarief niet op de website staan. Op de grootste landelijke vergelijkingssite vond ik de volgende laagste tarieven per provincie (gecheckt in april 2022):

Provincie:Goedkoopste huwelijkse voorwaarden:
Zeeland€ 835
Noord Brabant€ 749
Limburg€ 729
Zuid Holland€ 640
Noord Holland€ 607
Utrecht€ 1.077
Flevoland€ 726
Gelderland€ 533
Overijssel€ 623
Drenthe€ 733
Friesland€ 684
Groningen€ 629

Kijk voor de actuele tarieven even op de website van www.deGoedkoopsteNotaris.nl.

4. Regel het op tijd!

Huwelijkse voorwaarden maak je natuurlijk vóórdat je trouwt. Anders ontstaat er een gemeenschap van goederen op het moment dat je elkaar het jawoord geeft. Houd er rekening mee dat je vóór je trouwdag twee keer langs de notaris moet. De eerste afspraak is om te praten over je wensen en de tweede is om de akte te ondertekenen. Daartussen moet de notaris een concept voor je maken. Maak je kort voor je trouwdag pas een eerste afspraak? Dan is er een goede kans dat de notaris een spoedtarief in rekening brengt. Regel het dus op tijd. Wat “op tijd” is, dat zal verschillen per notaris. Maar een goede termijn om aan te houden, is een eerste afspraak uiterlijk een maand voor je huwelijk.

5. Meer korting als je meer koopt

Denk je er over om ook een testament of levenstestament te maken? Regel dit dan meteen met je huwelijkse voorwaarden. Bij de meeste notarissen krijg je een combi korting als je meerdere akten in één keer regelt. Het kan zó een paar honderd euro schelen als je het testament nu meteen regelt in plaats van pas over een paar jaar.

Op deze website kun je alle notarissen bij jou in de buurt vinden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven