Hoe kun je besparen op de kosten voor je partnerschapsvoorwaarden?

In elke gemeente is het mogelijk om een gratis partnerschap aan te gaan zonder poespas. En daarbij krijg je tegenwoordig min of meer ook “gratis” partnerschapsvoorwaarden. Want een aantal afspraken die je voorheen alleen bij de notaris kon maken, staat sinds 2018 standaard in de wet dankzij de beperkte gemeenschap van goederen. Maar heb je wel partnerschapsvoorwaarden nodig, dan lopen de kosten al snel op. Je bent zo 750 euro kwijt bij de notaris, ook als je weinig bijzondere wensen hebt. Dit zijn 5 tips waarmee je kunt besparen op de kosten voor je partnerschapsvoorwaarden.

partnerschapsvoorwaarden kosten

1. Weet je zeker dat je partnerschapsvoorwaarden nodig hebt?

Vaak kom je niet onder een bezoek aan de notaris uit. Maar er zijn een paar afspraken die je zelf op papier kunt zetten zonder notaris:

  • Sommige afspraken over vergoedingsrechten mag je zelf opschrijven.
  • Je hebt geen notaris meer nodig om vast te leggen welke roerende zaken van wie zijn.

Door de invoering van de beperkte gemeenschap van goederen hebben veel stellen geen behoefte meer aan partnerschapsvoorwaarden. Als je na 2018 een partnerschap aangaat, heb je geen voorwaarden meer nodig om:

  • je bestaande studieschuld privé te houden;
  • schenkingen en erfenissen privé te houden (ook als je tijdens het partnerschap erft);
  • een huis dat je al had privé te houden.

Je hebt nog wel voorwaarden nodig om geld dat je spaart tijdens het partnerschap privé te houden. Ook heb je nog altijd voorwaarden nodig als je elkaar 100% wilt beschermen tegen bedrijfsrisico’s of schuldeisers.

2. Wel of niet inschrijven bij de rechtbank?

Een flink deel van de rekening bestaat uit de leges van de rechtbank. De registratie zorgt er voor dat je beschermd bent tegen elkaars schuldeisers. Is dat voor jullie niet relevant en wil je alleen maar afspraken maken voor het geval je uit elkaar gaat? Dan kun je er voor kiezen om de voorwaarden niet in te schrijven. Daarmee bespaar je een paarhonderd euro.

3. Vergelijk de notariskosten

Oké, dit kun je zelf ook wel verzinnen. Het is slim om bij meerdere notarissen een offerte op te vragen. Er zijn geen vaste prijzen voor partnerschapsvoorwaarden en de meeste notarissen hebben hun tarief niet op de website staan. Op de grootste landelijke vergelijkingssite vond ik de volgende laagste tarieven per provincie (gecheckt in april 2022):

Provincie:Goedkoopste partnerschaps-
voorwaarden:
Zeeland€ 835
Noord Brabant€ 749
Limburg€ 729
Zuid Holland€ 640
Noord Holland€ 607
Utrecht€ 1.077
Flevoland€ 726
Gelderland€ 533
Overijssel€ 623
Drenthe€ 733
Friesland€ 684
Groningen€ 629

4. Regel het op tijd!

Partnerschapsvoorwaarden maak je natuurlijk vóórdat je het partnerschap aangaat. Anders ontstaat er een gemeenschap van goederen. Houd er rekening mee dat je vóór je partnerschap twee keer langs de notaris moet. De eerste afspraak is om te praten over je wensen en de tweede is om de akte te ondertekenen. Daartussen moet de notaris een concept voor je maken. Maak je kort voor het afsluiten van het partnerschap pas een eerste afspraak? Dan is er een goede kans dat de notaris een spoedtarief in rekening brengt. Regel het dus op tijd. Wat “op tijd” is, dat zal verschillen per notaris. Maar een goede termijn om aan te houden, is een eerste afspraak uiterlijk een maand voordat je het partnerschap aangaat.

5. Meer korting als je meer koopt

Denk je er over om ook een testament of levenstestament te maken? Regel dit dan meteen met je partnerschapsvoorwaarden. Bij de meeste notarissen krijg je een combi korting als je meerdere akten in één keer regelt. Het kan zó een paar honderd euro schelen als je het testament nu meteen regelt in plaats van pas over een paar jaar.

Op deze website kun je alle notarissen bij jou in de buurt vinden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven