Je hoopt natuurlijk dat de voorwaarden die je van tevoren maakt de rest van je huwelijk mee gaan. Maar wat als er 5 of 10 jaar voorbij zijn en er veel is veranderd? Hoe kun je dan controleren of je huwelijkse voorwaarden nog kloppen?

1. Wat was de reden om huwelijkse voorwaarden te maken?
Een eerste punt om te controleren, is of de reden om huwelijkse voorwaarden te maken nog steeds aanwezig is.
- Heb je huwelijkse voorwaarden gemaakt vanwege een bedrijfsrisico en is er nog steeds een onderneming?
- Heb je huwelijkse voorwaarden gemaakt met het oog op je erfenis en is er niks veranderd in de samenstelling van je gezin (en de onderlinge verhoudingen)?
Als de aanleiding voor de huwelijkse voorwaarden niet is veranderd, dan is er een grote kans dat de basis van je huwelijkse voorwaarden nog steeds correct is. Maar vaak genoeg is dat juist niet het geval:
- Denk aan de situatie dat je “uit principe” huwelijkse voorwaarden wilde om alles gescheiden te houden. Inmiddels heb je kinderen gekregen, samen een huis gekocht en is het vermogen met elkaar vermengd.
- Of de situatie dat je voorwaarden hebt gemaakt omdat één van beiden problematische schulden had. Het is nu 15 jaar later en dit probleem is 10 jaar geleden al opgelost.
In deze twee gevallen is er een grote kans dat je andere huwelijkse voorwaarden wilt omdat de uitgangspunten niet meer kloppen.
2. Vergoedingsrechten vaststellen?
Een veel voorkomende aanvulling op bestaande huwelijkse voorwaarden is de vaststelling van een vergoedingsrecht. Denk aan de situatie dat je samen een huis hebt gekocht en één van beiden daar meer geld in heeft geïnvesteerd. Aan het huis zelf kun je niet zien hoe het is betaald. Vaak klopt de basis van je huwelijkse voorwaarden dan nog wel maar is een kleine aanvulling nodig.
3. Is het tijd voor een testament en/of levenstestament?
Wanneer je naar de notaris gaat voor een controle van je voorwaarden, is er een redelijke kans dat het tijd is voor een testament of een levenstestament. Toen je de voorwaarden maakte, ging de aandacht uit naar het starten van een gezin en het opbouwen van je bedrijf. Nu je ouder bent, is er meer aandacht voor een goed testament en je vertegenwoordiging als je wilsonbekwaam wordt. Dat laatste kun je regelen in een levenstestament. Dat is een bijna onbeperkte volmacht die je uit voorzorg aan je partner en kinderen verleent.
4. Is een finaal verrekenbeding bij overlijden gewenst?
Ben je al lang bij elkaar en is je vermogen tijdens het huwelijk flink gegroeid? Dan is er een grote kans dat je nog geen finaal verrekenbeding bij overlijden in je voorwaarden hebt terwijl dat nu wel verstandig is. Dit is de afspraak om bij overlijden af te rekenen alsof er een gemeenschap van goederen was. Dit kan veel erfbelasting schelen wanneer de rijkste van beiden als eerste overlijdt.
Tip: in het menu onder voorbeelden vind je ook modellen met wijzigingen en aanvullingen op bestaande huwelijkse voorwaarden.