Hoe maak je huwelijkse voorwaarden tijdens huwelijk?

Door de jaren heen zijn de regels voor het maken van huwelijkse voorwaarden tijdens huwelijk al een paar keer veranderd. De eerste belangrijke wijziging was in1956:

“De mogelijkheid om tijdens het huwelijk huwelijkse voorwaarden te maken of te wijzigen is bij de lex-Van Oven (wet van 14 juni 1956 tot opheffing van de handelingsonbekwaamheid van de gehuwde vrouw (Stb. 343), in werking getreden op 1 januari 1957) in onze wetgeving opgenomen. Deze wet bevatte belangrijke moderniseringen van het huwelijksvermogensrecht, waaronder de afschaffing van de maritale macht van de gehuwde man en de handelingsonbekwaamheid van de gehuwde vrouw.” (citaat uit Kamerstuk 27084 nr. 3)

huwelijkse voorwaarden tijdens huwelijk

Om huwelijkse voorwaarden te maken tijdens het huwelijk moest je minimaal een jaar gehuwd zijn. En je had goedkeuring nodig van de rechtbank. Die goedkeuring kon je alleen via een advocaat aanvragen. Dankzij meerdere wetswijzigingen, waarvan de laatste in 2012 was, zijn al deze vereisten geschrapt. Je hebt op dit moment alleen nog een notaris nodig.

Schulden verdelen?

Een lastig punt is het verdelen van schulden. Stel je wilt een huis dat nu nog van je samen is op één naam zetten. Daarvoor heb je een nieuwe hypotheek nodig. Het toedelen van de hypotheek aan één van beiden kan alleen met medewerking van de bank en die behandelt dit als een compleet nieuwe hypotheekaanvraag.

Nog lastiger wordt het als er problematische schulden zijn. Heb je al te maken met deurwaarders, beslagen of rechtszaken? Dan zullen je schuldeisers normaal gezien niet meewerken aan het maken van huwelijkse voorwaarden tijdens huwelijk.

Wat is de procedure als je huwelijkse voorwaarden tijdens huwelijk wilt maken?

Je doorloopt normaal gezien de volgende 4 stappen als je huwelijkse voorwaarden maakt tijdens je huwelijk:

  1. Een eerste afspraak op kantoor met de notaris om te praten over je wensen.
  2. Het maken van een concept door de notaris.
  3. Een tweede afspraak op kantoor met de notaris om de akte te ondertekenen.
  4. Het verzorgen van de registratie door de notaris bij de rechtbank en/of het kadaster.

Soms zijn er nog extra stappen, afhankelijk van je situatie:

  • Sommige stellen plannen meerdere adviesgesprekken voordat de notaris een concept maakt. Bijvoorbeeld een eerste gesprek om de mogelijkheden te bespreken en een tweede gesprek om de uiteindelijke keuzes met de notaris af te stemmen.
  • Vooral wanneer er sprake is van een onderneming, kan het zijn dat je ook nog een afspraak wilt met je fiscalist of accountant.
  • En soms is ook een gesprek nodig bij de bank, als er iets moet worden veranderd in een financiering.
Scroll naar boven