Hoe weet ik of iemand een geregistreerd partnerschap heeft?

Er zijn een paar manieren om er achter te komen of iemand een geregistreerd partnerschap heeft. Dit kan niet buiten de persoon zelf om, tenzij je vanwege je functie toegang hebt tot de Basisregistratie Personen.

1. Check het paspoort

Op een identiteitsbewijs kun je de volgende letters tegenkomen: e/v, p/v of w/v. Dit staat voor echtgenoot van, geregistreerd partner van en weduwe van. Als er p/v staat, dan weet je dat iemand op het moment van uitgifte een geregistreerd partnerschap heeft.

2. Akte van de gemeente

Wanneer je een geregistreerd partnerschap aangaat, maakt de gemeente daarvan een akte. Je kunt de persoon in kwestie vragen om deze akte te laten zien en daarmee te bewijzen dat er een partnerschap bestaat.

3. Uittreksel basisregistratie

Je kunt iemand ook vragen om bij de gemeente een nieuw uittreksel uit de Basisregistratie Personen op te halen. Daarmee kun je bewijzen dat er op dit moment nog steeds sprake is van een geregistreerd partnerschap.

4. Partnerschapsvoorwaarden

Krijg je van iemand een kopie partnerschapsvoorwaarden? Daarin vind je altijd de achternaam van de partner en de datum van partnerregistratie. Bij het huwelijksgoederenregister kun je checken of deze gegevens kloppen. Je mag er dan in elk geval van uit gaan dat het geregistreerd partnerschap tot stand is gekomen en wat het goederenregime is. Of het partnerschap nog bestaat, daarover kunnen de voorwaarden geen zekerheid geven. Dit kan alleen met optie 3.

heeft iemand een geregistreerd partnerschap

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven