Hoe weet ik of iemand getrouwd is?

Er zijn een paar manieren om er achter te komen of iemand getrouwd is. Dit kan niet buiten de persoon zelf om, tenzij je vanwege je functie toegang hebt tot de Basisregistratie Personen.

1. Check het paspoort

Op een identiteitsbewijs kun je de volgende letters tegenkomen: e/v, p/v of w/v. Dit staat voor “echtgenoot van”, “geregistreerd partner van” en “weduwe van”. Als er e/v staat, dan weet je dat iemand op het moment van uitgifte getrouwd is.

2. Akte van de gemeente

Als je een huwelijk aangaat, dan maakt de gemeente daarvan een akte. Je kunt de persoon in kwestie vragen om deze akte te laten zien en daarmee te bewijzen dat er een huwelijk bestaat.

3. Uittreksel basisregistratie

Je kunt iemand ook vragen om bij de gemeente een nieuw uittreksel uit de Basisregistratie Personen op te halen. Daarmee kun je bewijzen dat je op dit moment nog steeds getrouwd bent.

4. Huwelijkse voorwaarden

Krijg je van iemand een kopie huwelijkse voorwaarden? Daarin vind je altijd de achternaam van de echtgenoot of echtgenote en de datum waarop het huwelijk is voltrokken. Bij het huwelijksgoederenregister kun je checken of deze gegevens kloppen. Je mag er dan in elk geval van uit gaan dat het huwelijk tot stand is gekomen en wat het huwelijksgoederenregime is. Of iemand nog steeds getrouwd is, daarover kunnen de voorwaarden geen zekerheid geven. Dit kan alleen met optie 3.

is iemand getrouwd

Hoe kun je de datum van een geregistreerd partnerschap achterhalen?

Veel stellen die kiezen voor een partnerschap doen dat onder voorwaarden. Dit heeft tot gevolg dat de datum van het geregistreerd partnerschap te achterhalen is in het huwelijksgoederenregister. Meestal heb je wel ongeveer een idee wanneer iemand een partnerschap is aangegaan. Bijvoorbeeld in een bepaalde maand van een bepaald jaar. In dat geval kun je op achternaam zoeken in het register en alle dagen van de betreffende maand invoeren, net zo lang totdat je een positief resultaat hebt.

Weet je zeker dat iemand op een bepaalde datum het partnerschap is aangegaan maar is er geen inschrijving in het huwelijksgoederenregister? Dan mag je er van uit gaan dat er sprake is van een gemeenschap van goederen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven