Hoe weet je of het tijd is om je huwelijkse voorwaarden te herzien?

Je hoopt natuurlijk dat de afspraken die je vóór je huwelijk maakt de rest van je leven mee gaan. Maar wat als er 5 of 10 jaar voorbij zijn en er veel is veranderd? Hoe weet je dan of het tijd is om je huwelijkse voorwaarden te herzien?

huwelijkse voorwaarden herzien

1. Waarom heb je huwelijkse voorwaarden gemaakt?

Sommige stellen herzien hun huwelijkse voorwaarden als de reden waarom ze ooit zijn gemaakt niet meer aanwezig is.

  • Heb je huwelijkse voorwaarden gemaakt vanwege een bedrijfsrisico en is er nog steeds een onderneming?
  • Heb je huwelijkse voorwaarden gemaakt met het oog op je erfenis en is er niks veranderd in je gezin en de onderlinge verhoudingen?

Als de aanleiding om huwelijkse voorwaarden te maken nog steeds aanwezig is, dan is er een grote kans dat de inhoud nog klopt. Maar vaak genoeg is de oorspronkelijke aanleiding juist niet meer aanwezig:

  • Denk aan de situatie dat je “uit principe” huwelijkse voorwaarden wilde om alles gescheiden te houden. Inmiddels heb je kinderen gekregen, samen een huis gekocht en is het vermogen met elkaar vermengd.
  • Of de situatie dat je voorwaarden hebt gemaakt omdat één van beiden problematische schulden had. Het is nu 15 jaar later en dit probleem is 10 jaar geleden al opgelost.

In deze twee gevallen is er een grote kans dat je andere huwelijkse voorwaarden wilt omdat je situatie is veranderd.

2. Is er een vergoedingsrecht ontstaan?

Een veel voorkomende aanvulling op bestaande huwelijkse voorwaarden is de vaststelling van een vergoedingsrecht. Denk aan de situatie dat je samen een huis hebt gekocht en één van beiden daar meer geld in heeft geïnvesteerd. Aan het huis zelf kun je niet zien hoe het is betaald. Vaak klopt de basis van je huwelijkse voorwaarden nog wel maar is het nodig om de afspraken over vergoedingsrechten te herzien.

3. Heb je al een testament en levenstestament gemaakt?

Er is een redelijke kans dat het inmiddels tijd is voor een testament of een levenstestament. Toen je de voorwaarden maakte, ging de aandacht uit naar het starten van een gezin en het opbouwen van je bedrijf. Nu je ouder bent, is er meer aandacht voor een goed testament en je vertegenwoordiging als je wilsonbekwaam wordt. Dat laatste kun je regelen in een levenstestament. Dat is een bijna onbeperkte volmacht die je uit voorzorg aan je partner en kinderen verleent.

4. Is het nodig om een finaal verrekenbeding bij overlijden op te nemen?

Ben je al lang bij elkaar en is je vermogen tijdens het huwelijk flink gegroeid? Dan is er een grote kans dat je nog geen finaal verrekenbeding bij overlijden in je voorwaarden hebt terwijl dat wel verstandig is. Dit is de afspraak om bij overlijden af te rekenen alsof er een gemeenschap van goederen was. Dit kan veel erfbelasting schelen wanneer degene met het grootste vermogen als eerste overlijdt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven