Huwelijkse voorwaarden kwijt, hoe kom je aan een nieuwe kopie?

Huwelijkse voorwaarden kwijt? Geen paniek! Er zijn twee manieren waarop je snel, en mogelijk zelfs gratis, aan een nieuwe kopie komt.

huwelijkse voorwaarden kwijt

1. Nieuw afschrift opvragen bij de notaris

De originele voorwaarden worden bewaard in de kluis bij de notaris. Zelf krijg je normaal gezien 2 papieren kopieën. Zo’n officiële kopie noemen we ook wel een “afschrift”. De notaris kan altijd een nieuw afschrift voor je maken. Is de akte al lang geleden gemaakt of is de notaris gestopt of met pensioen? Dan ligt de akte mogelijk niet meer in de kluis van de notaris maar bij de Centrale Bewaarplaats van de overheid. Een notaris heeft altijd een ambtsopvolger. Die kun je online vinden in het “opvolgersarchief” van de KNB. Via de opvolger kun je nog steeds aan een nieuw afschrift komen.

Artikel 49 lid 1 sub a Wet op het notarisambt: Voor zover bij of krachtens de wet niet anders is bepaald, geeft de notaris van de tot zijn protocol behorende notariële akten: a. afschriften, uittreksels en grossen uit aan partijen bij de akte en aan degenen die een recht ontlenen aan de akte indien de gehele inhoud van de akte van rechtstreeks belang is voor dat recht;

De notaris kan voor het maken van een afschrift kosten in rekening brengen. Daarom kun je ook kiezen voor de tweede optie:

2. Kopie opvragen bij de rechtbank

Als je er voor hebt gekozen om de voorwaarden te registreren, dan bewaart het huwelijksgoederenregister ook een papieren afschrift van je huwelijkse voorwaarden. Daarvan kun je een kopie opvragen bij de rechtbank.

Partners kunnen een afschrift van de huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden of inlichtingen daarover opvragen. Onder bepaalde voorwaarden kunnen ook notarissen, deurwaarders en de Belastingdienst huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden opvragen. (bron: https://hgr.rechtspraak.nl/ 15 april 2022)

Weet je niet zeker of je huwelijkse voorwaarden zijn ingeschreven? Dit kun je eenvoudig zelf controleren op de website van de rechtspraak. Daar kun je online met je achternaam en trouwdatum checken of de akte bekend is.

Als je de huwelijkse voorwaarden kwijt bent dan kun je als echtpaar terecht bij de notaris of de rechtbank. Als schuldeiser heb je alleen de optie van de rechtbank omdat de notaris je geen kopie mag geven.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven