Is er bij huwelijkse voorwaarden aansprakelijkheid voor schulden?

Er zijn veel redenen waarom je huwelijkse voorwaarden kunt maken. De één maakt zich zorgen over wat er bij een scheiding gebeurt. Voor de ander draait het juist om de erfenis omdat er kinderen zijn uit een eerder huwelijk. Voor veel jonge stellen is een bedrijfsrisico de belangrijkste reden om voorwaarden te maken. Logisch dat je in het laatste geval wilt weten hoe het bij huwelijkse voorwaarden zit met je aansprakelijkheid voor schulden.

huwelijkse voorwaarden aansprakelijkheid schulden

Het verschil tussen aansprakelijkheid en verhaal

Voor een goed begrip van dit onderwerp is het belangrijk om het verschil te kennen tussen aansprakelijkheid en verhaal. Stel jij leent van je ouders een geldbedrag. In dat geval kunnen je ouders jou aanspreken op terugbetaling. Jij bent dus aansprakelijk. Stel je gaat die lening aan tijdens je huwelijk en je bent getrouwd in gemeenschap van goederen. De schuld aan je ouders valt in de gemeenschap. Je echtgenoot is niet aansprakelijk maar hij biedt wel verhaal. Want als jij niet betaalt, dan kunnen je ouders verhaal nemen op de hele gemeenschap en dus ook op de goederen van je echtgenoot.

Wanneer ben je aansprakelijk voor een schuld?

Je bent uiteraard aansprakelijk voor een schuld die je zelf bent aangegaan. Maar dat is niet de enige situatie. Je kunt in een huwelijk ook aansprakelijk zijn voor een schuld die je niet zelf bent aangegaan:

  • Stel je echtgenoot leent geld bij de bank en jij tekent mee voor “hoofdelijkheid”. Dit betekent dat jij naast je echtgenoot aansprakelijk bent. Als je huwelijkse voorwaarden hebt, dan komt tussen jou en je echtgenoot onderling de schuld voor zijn rekening. Maar ten opzichte van de bank kun je daar niks mee. Naar de bank toe ben je gewoon voor 100% aansprakelijk.
  • Als het gaat om “huishoudelijke schulden” dan ben je op grond van de wet aansprakelijk.
  • Maak je tijdens het huwelijk voorwaarden en stop je dus met de gemeenschap van goederen? Dan word je aansprakelijk voor een schuld die daar in zat. Ook als je vóór het maken van huwelijkse voorwaarden niet aansprakelijk was voor die schuld.

Artikel 1:85 Burgerlijk Wetboek:

De ene echtgenoot is naast de andere voor het geheel aansprakelijk voor de door deze ten behoeve van de gewone gang van de huishouding aangegane verbintenissen, met inbegrip van die welke voortvloeien uit de door hem als werkgever ten behoeve van de huishouding aangegane arbeidsovereenkomsten.

Artikel 1:102 Burgerlijk Wetboek:

Na ontbinding van de gemeenschap blijft ieder der echtgenoten voor het geheel aansprakelijk voor de gemeenschapsschulden waarvoor hij voordien aansprakelijk was. Voor andere gemeenschapsschulden is hij hoofdelijk met de andere echtgenoot verbonden, met dien verstande evenwel dat daarvoor slechts kan worden uitgewonnen hetgeen hij uit hoofde van verdeling van de gemeenschap heeft verkregen… (enz)

Wanneer ben je niet aansprakelijk maar bied je toch verhaal voor een schuld?

Hiervoor las je al dat je bij een gemeenschap van goederen verhaal biedt voor schulden terwijl je niet aansprakelijk bent. Maar ook met huwelijkse voorwaarden kun je zonder aansprakelijkheid toch verhaal bieden. Dat is bijvoorbeeld het geval als je samen een huis op naam hebt. Stel je hebt daarvoor een hypotheek afgesloten bij de bank. En stel je echtgenoot is ZZP-er en heeft bij dezelfde bank ook een zakelijk krediet. Meestal zal je in de hypotheekakte je huis in onderpand geven voor alle schulden die ieder van jullie heeft bij die bank. Is dat het geval, dan biedt jouw helft van het huis ook verhaal voor het zakelijke krediet van je echtgenoot. Hierover valt niet te onderhandelen met de bank. De enige optie is een andere bank kiezen.

Je salaris inleveren bij faillissement?

Alle twijfel over het wel of niet maken van huwelijkse voorwaarden verdwijnt als je het volgende artikel kent:

Artikel 63 lid 1 Faillissementswet:

Het faillissement van de persoon die in enige gemeenschap van goederen gehuwd is of in enige gemeenschap van goederen een geregistreerd partnerschap is aangegaan, wordt als faillissement van die gemeenschap behandeld. Het omvat, behoudens de uitzonderingen van artikel 21, alle goederen, die in de gemeenschap vallen, en strekt ten behoeve van alle schuldeisers, die op de goederen der gemeenschap verhaal hebben. (enz)

Als je geen voorwaarden maakt dan ga je bij een faillissement dus altijd samen failliet. En wat valt er elke maand in de gemeenschap? Jouw salaris! Zonder voorwaarden loop je dus de kans dat jouw inkomen naar de schuldeisers van je echtgenoot gaat.

4 tips om niet aansprakelijk te zijn voor de schulden van je echtgenoot

Wil je alle aansprakelijkheid voor de schulden van je echtgenoot zoveel mogelijk uitsluiten? Dat kan met deze 4 tips:

  1. Trouw altijd onder huwelijkse voorwaarden. Ook als het gaat om oude schulden die niet in de beperkte gemeenschap vallen.
  2. Regel je zaken bij meerdere banken. Ideaal is de situatie dat jij privé bankiert bij bank A en je echtgenoot klant is bij bank B. De hypotheek voor je huis regel je bij bank C en de onderneming bankiert bij bank D.
  3. Het is prima om een schuld die je echtgenoot aangaat “goed te keuren” of daarvoor “toestemming” te geven. Maar teken nooit voor een borgstelling of hoofdelijkheid of als medeschuldenaar. In dat geval heb je de huwelijkse voorwaarden voor niks gemaakt.
  4. Zorg dat je echtgenoot een B.V. heeft. Als het met de onderneming verkeerd gaat, is de zaak failliet maar je echtgenoot (nog) niet. Dit geeft een hoop extra bescherming!

Wil je onderling graag in beperkte gemeenschap trouwen maar ten opzichte van schuldeisers niet? Dat kan met een finaal verrekenbeding. Tip: een gratis model daarvoor vind je in het menu onder “voorbeelden“. Met die afspraak in je huwelijkse voorwaarden kun je alles samen delen maar toch de aansprakelijkheid voor schulden zoveel mogelijk uitsluiten.

Scroll naar boven