Kun je achteraf nog huwelijkse voorwaarden maken?

Het zal je maar gebeuren. Pas na je trouwdag kom je er achter dat je een gemeenschap van goederen hebt. Je zult niet de eerste zijn die denkt dat huwelijkse voorwaarden “niet meer nodig zijn” sinds 2018. Voor sommige stellen zal dat kloppen. Wil je een bestaande studieschuld, een koophuis dat je al had op één naam of een erfenis buiten je huwelijk houden? Dat regelt de “beperkte” gemeenschap van goederen nu standaard voor je. Maar wil je het geld dat je spaart tijdens het huwelijk ook privé houden? Of een bedrijf kunnen starten zonder dat je echtgenoot risico loopt? Dat regelt de beperkte gemeenschap niet. Gelukkig kun je ook achteraf nog huwelijkse voorwaarden maken.

huwelijkse voorwaarden achteraf

Nieuwe wetgeving

Dankzij twee wetswijzigingen is het een stuk gemakkelijker geworden om na je trouwdag huwelijkse voorwaarden te maken:

  • Sinds 2012 heb je geen goedkeuring van de rechter meer nodig om huwelijkse voorwaarden te maken wanneer je al getrouwd bent. Dit betekent dat de procedure korter duurt en minder kost dan vroeger.
  • Als je trouwt na 2018 heb je geen algehele maar een beperkte gemeenschap van goederen. Privé schulden van voor het huwelijk vallen daar bijvoorbeeld niet meer in. En dat betekent dat het verdelen van een beperkte gemeenschap een stuk simpeler is dan een algehele gemeenschap. Aan het begin van het huwelijk zal de beperkte gemeenschap vaak (bijna) leeg zijn.

Wat is de procedure als je achteraf huwelijkse voorwaarden wilt maken?

Maak je vóór het huwelijk voorwaarden, dan doorloop je de volgende vier stappen:

  1. Een eerste afspraak op kantoor met de notaris om jullie wensen te bespreken.
  2. Het maken van een concept door de notaris.
  3. Een tweede afspraak op kantoor met de notaris om de akte te ondertekenen.
  4. Het verzorgen van de registratie door de notaris.

Maak je na je trouwdag voorwaarden, dan zal de procedure grotendeels hetzelfde zijn. Mogelijk heb je de volgende extra stappen:

  • Veel stellen zullen kiezen voor twee gesprekken voordat de notaris een concept maakt. In het eerste gesprek worden de mogelijkheden besproken en in het tweede gesprek pas de keuzes gemaakt.
  • Vooral wanneer er sprake is van een onderneming, kan het zijn dat je ook nog een afspraak wilt met je fiscalist of accountant.
  • Als je samen een huis hebt, dan is er nog een extra registratie nodig in het Kadaster.

Tip: in het menu onder voorbeelden vind je ook een model huwelijkse voorwaarden voor deze situatie.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven