Kun je alsnog huwelijkse voorwaarden opstellen na je huwelijk?

Stel je bent in gemeenschap van goederen getrouwd en tijdens het huwelijk begint één van jullie voor zichzelf. Het starten van een eigen bedrijf brengt altijd risico met zich mee. Denk aan schulden, aansprakelijkheid, personeelskosten, belastingen, enzovoorts. Om elkaar te beschermen tegen deze risico’s kun je alsnog huwelijkse voorwaarden opstellen na je huwelijk.

huwelijkse voorwaarden opstellen na huwelijk

Hoe werkt het opstellen van huwelijkse voorwaarden na je huwelijk?

In 2012 is de procedure hiervoor versimpeld. Je hebt geen goedkeuring meer nodig van de rechter om huwelijkse voorwaarden op te stellen na je huwelijk. Dit betekent dat je nu kunt volstaan met de volgende 4 stappen:

  1. Een eerste afspraak op kantoor met de notaris om je wensen te bespreken.
  2. Het maken van een concept door de notaris.
  3. Een tweede afspraak op kantoor met de notaris om de akte te ondertekenen.
  4. Het verzorgen van de registratie door de notaris bij de rechtbank en het kadaster (als je een koophuis hebt).

Het verschil tussen huwelijkse voorwaarden die je voor of na je huwelijk opstelt, is dat je in het laatste geval een gemeenschap van goederen moet verdelen.

Regel het op tijd!

Het verdelen van bezittingen is simpel. Daarvoor heb je alleen elkaar en de notaris nodig. Het verdelen van schulden is lastiger. Daarvoor heb je ook een handtekening nodig van de schuldeiser. Regel de huwelijkse voorwaarden daarom ruim op tijd, want schuldeisers zijn op grond van de volgende regels goed beschermd:

Artikel 1:120 Burgerlijk Wetboek:

1.Tijdens het huwelijk gemaakte of gewijzigde huwelijkse voorwaarden beginnen te werken op de dag, volgende op die waarop de akte is verleden, tenzij in de akte een later tijdstip is aangewezen.

2. Bepalingen in deze huwelijkse voorwaarden kunnen aan derden die daarvan onkundig waren, slechts worden tegengeworpen, indien zij ten minste veertien dagen in het huwelijksgoederenregister ingeschreven waren.

Artikel 1:102 Burgerlijk Wetboek: Na ontbinding van de gemeenschap blijft ieder der echtgenoten voor het geheel aansprakelijk voor de gemeenschapsschulden waarvoor hij voordien aansprakelijk was. Voor andere gemeenschapsschulden is hij hoofdelijk met de andere echtgenoot verbonden, met dien verstande evenwel dat daarvoor slechts kan worden uitgewonnen hetgeen hij uit hoofde van verdeling van de gemeenschap heeft verkregen (enz)

Dit laatste artikel betekent het volgende: Wanneer één van jullie als ondernemer aansprakelijk is, dan wordt de ander ook aansprakelijk op het moment dat je huwelijkse voorwaarden maakt. Daarom is het zo belangrijk dat je de huwelijkse voorwaarden maakt voordat je als ondernemer verplichtingen aangaat.

Tip: in het menu onder voorbeelden vind je een gratis model voor echtparen zonder koophuis die willen overstappen naar huwelijkse voorwaarden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven