Als je in algehele gemeenschap van goederen bent getrouwd, dan lijkt een lening met je partner onzinnig. De schuld van de één is een vordering van de ander en beiden vallen in de gemeenschap van goederen. Dat werkt dus niet. Maar met huwelijkse voorwaarden heb je ieder een eigen vermogen en is een lening met je partner wel mogelijk.

Waar moet je op letten bij een lening aan je partner?
Net als bij iedere andere lening, moet je ook bij een lening aan je partner iets over de volgende onderwerpen vastleggen:
- De hoogte van de hoofdsom.
- Het rentepercentage.
- De rentetermijnen, bijvoorbeeld per maand, per kwartaal of per jaar. Vooraf of achteraf betalen.
- De rentevaste periode.
- De manier waarop een nieuwe rente wordt vastgesteld aan het einde van de rentevaste periode.
- De looptijd van de lening.
- De wijze van aflossing, bijvoorbeeld aflossingsvrij, lineair of annuïtair. Maandelijks of jaarlijks.
- Wel of geen zekerheid, bijvoorbeeld een pandrecht, hypotheekrecht of borgstelling.
- De momenten van opeisbaarheid. In een standaard contract zal bijvoorbeeld niet een echtscheiding staan als opeisbaarheidsgrond.
Wanneer je bij de bank een lening afsluit, kun je verplicht worden om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. Ook bij een lening in de familie of tussen partners is zo’n verzekering een mogelijkheid. Stel dat je geld leent aan je partner zodat hij samen met zijn compagnons een bedrijf kan starten. Als je partner overlijdt, dan moet je nog maar zien of jij je geld weer terug krijgt. Met een overlijdensrisicoverzekering is het letterlijk verzekerd dat jij je geld terug krijgt wanneer je partner iets overkomt.
Wat zijn de fiscale gevolgen?
Het is verstandig om altijd van tevoren te checken wat de fiscale gevolgen zijn van een lening aan je partner. Zo heb je bijvoorbeeld geen hypotheekrenteaftrek als je geld leent aan je fiscale partner voor een koophuis waar je samen in woont:
Van de website van de belastingdienst (april 2022):
Voor mijn eigen woning leen ik geld bij familie, een bv of een buitenlandse bank – mag ik rente aftrekken? Zeker, ook de rente die u betaalt voor een hypotheek of lening voor uw eigen woning bij uw familie, een besloten vennootschap of een niet in Nederland gevestigde bank, mag u aftrekken. U moet wel voldoen aan een aantal voorwaarden: U en de geldverstrekker zijn geen fiscale partners van elkaar. Uitzondering: de lening is bedoeld voor een eigen woning waar u zonder de geldverstrekker gaat wonen.
Een lening aan je partner is dus mogelijk bij huwelijkse voorwaarden, maar je moet wel voorzichtig zijn.
Ook een lening aan de onderneming of de B.V. van je partner kan bijzondere fiscale gevolgen hebben. De rente die je ontvangt, kan belast zijn op grond van de terbeschikkingstellingsregeling. Overleg dus altijd met je belastingadviseur voordat je geld leent aan je echtgenoot.