Stel je bent getrouwd in gemeenschap van goederen en je hebt samen een huis. Kun je dan tijdens het huwelijk nog huwelijkse voorwaarden maken en daarbij het huis op 1 naam zetten? Ja, dat kan. Het is niet eenvoudig of goedkoop, maar het is juridisch wel mogelijk.

Hoe werkt het op 1 naam zetten van je huis juridisch?
Huwelijkse voorwaarden kun je ook tijdens je huwelijk maken. Vroeger had je hiervoor een advocaat, een rechter en een notaris nodig. Nu heb je dankzij een paar wetswijzigingen alleen nog een notaris nodig. De voorwaarden beginnen te werken op de dag nadat je ze hebt getekend. Daardoor is je gemeenschap van goederen ontbonden, waarna je deze kunt verdelen. Heeft het huis een overwaarde? Dan zal je met elkaar moeten afrekenen omdat je beiden een gelijk deel hebt in de gemeenschap van goederen. Zit er een hypotheek op het huis? Dan heb je een nieuwe hypotheek nodig. Dat laatste kan knap lastig zijn omdat de bank liever geen hypotheek op één naam geeft aan iemand die getrouwd is.
Artikel 1:99 lid 1 sub g Burgerlijk Wetboek: De gemeenschap wordt van rechtswege ontbonden: (enz) in geval van opheffing bij latere huwelijkse voorwaarden: op het tijdstip, bedoeld in artikel 120, eerste lid.
Artikel 1:120 lid 1 Burgerlijk Wetboek: Tijdens het huwelijk gemaakte of gewijzigde huwelijkse voorwaarden beginnen te werken op de dag, volgende op die waarop de akte is verleden, tenzij in de akte een later tijdstip is aangewezen.
Artikel 1:100 lid 1 Burgerlijk Wetboek: De echtgenoten hebben een gelijk aandeel in de ontbonden gemeenschap, tenzij anders is bepaald bij huwelijkse voorwaarden (enz)
Stappenplan
Wanneer je het huis op 1 naam wilt zetten bij huwelijkse voorwaarden, is het verstandig om eerst een goed beeld te vormen van hoe het werkt en wat het gaat kosten:
- Plan een oriënterend gesprek bij de notaris. Je wilt er zeker van zijn dat wat je voor ogen hebt ook echt mogelijk is.
- De meeste mensen hebben nog een hypotheek op hun huis. Ga in gesprek met je hypotheekadviseur voordat je de notaris de opdracht geeft om voorwaarden op te stellen. Want als je bank niet meewerkt, heeft het geen zin om kosten te maken voordat je een andere financier vindt.
- Zorg dat je een beeld hebt van alle kosten voordat je het plan in werking zet. Deze kosten kunnen flink tegenvallen. Behalve de kosten van de notaris voor de huwelijkse voorwaarden, krijg je ook te maken met de kosten van de notaris en het kadaster voor de verdeling. En de kosten van de hypotheekadviseur, taxateur, notaris en de bank voor het oversluiten van je hypotheek. Zelfs als er weinig aan de hand is en iedereen meewerkt, ben je zo € 5.000 kwijt.