Een testament herroepen is heel eenvoudig. Je maakt een afspraak bij de notaris omdat je geen testament meer wilt en de notaris zet dat voor je op papier. Handtekening er onder en je bent klaar. Maar hoe zit het met je voorwaarden? Kun je die op dezelfde manier herroepen?

Stel je hebt ooit huwelijkse voorwaarden gemaakt maar de reden waarom je dat deed, is niet meer aanwezig. Denk aan een bedrijf dat je al lang hebt verkocht. Of aan schulden uit het verleden die inmiddels zijn afbetaald. Misschien wil je daarom stoppen met de huwelijkse voorwaarden en verder gaan met een gemeenschap van goederen.
Door wetswijzigingen in 2012 en 2018 is het herroepen van je huwelijkse voorwaarden veranderd
Vroeger had je voor het wijzigen van je huwelijksvermogensregime een advocaat, een rechter en een notaris nodig. De notaris had je nodig om een nieuwe akte te maken. De rechter had je nodig omdat hiervoor goedkeuring was vereist. En de advocaat had je nodig om het verzoek voor de goedkeuring in te dienen bij de rechter. Dankzij twee wetswijzigingen heb je nu geen advocaat en rechter meer nodig. Een bezoek aan de notaris volstaat sinds 2012 om huwelijkse voorwaarden te maken of aan te passen.
Maar dankzij een andere wetswijziging volstaat het enkel “herroepen” van de voorwaarden niet meer voor de meeste stellen. Sinds 2018 krijg je hierdoor standaard een beperkte gemeenschap van goederen die in beginsel leeg is. Dat is niet wat stellen beogen die van hun huwelijkse voorwaarden af willen. Normaal gezien wil je in dit geval dat alles gemeenschappelijk wordt, zonder uitzonderingen. De oplossing hiervoor is om je oude huwelijkse voorwaarden te vervangen door nieuwe waarin je uitdrukkelijk kiest voor een algehele gemeenschap van goederen.
Tip: in het menu onder voorbeelden vind je een gratis model waarmee je dit kunt regelen!