Kun je huwelijkse voorwaarden laten doorhalen?

Stel je bent ooit getrouwd onder huwelijkse voorwaarden maar de reden waarom je dat hebt gedaan is niet meer aanwezig. Denk aan voorwaarden die je hebt gemaakt vanwege een onderneming die inmiddels is verkocht. Of omdat er schulden uit het verleden waren die inmiddels zijn afbetaald. In zo’n geval kun je de huwelijkse voorwaarden laten doorhalen en verder gaan met een gemeenschap van goederen.

huwelijkse voorwaarden doorhalen

Hoe werkt het doorhalen van je huwelijkse voorwaarden?

Vroeger had je voor het wijzigen van je huwelijksgoederenregime een advocaat, een rechter en een notaris nodig. De notaris had je nodig om een nieuwe akte te maken. De rechter had je nodig omdat hiervoor goedkeuring was vereist. En de advocaat had je nodig om het verzoek voor de goedkeuring in te dienen bij de rechter. Dankzij twee wetswijzigingen heb je nu geen advocaat en rechter meer nodig. Een bezoek aan de notaris volstaat om huwelijkse voorwaarden te maken of aan te passen.

Maar dankzij een andere wetswijziging volstaat het enkel “doorhalen” van de voorwaarden niet meer voor de meeste stellen. Sinds 2018 krijg je standaard een beperkte gemeenschap van goederen die in beginsel leeg is. Dat is niet wat stellen beogen die van de huwelijkse voorwaarden af willen. Die willen dat alles van hun samen wordt, zonder uitzonderingen. De oplossing hiervoor is om je oude huwelijkse voorwaarden te vervangen door nieuwe waarin je uitdrukkelijk kiest voor een algehele gemeenschap van goederen.

Tip: in het menu onder voorbeelden vind je een gratis model waarmee je dit kunt regelen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven