Als je geen gemeenschap van goederen wilt, dan is een bezoek aan de notaris onvermijdelijk. Want huwelijkse voorwaarden kun je in Nederland niet zelf regelen. Maar een deel van het werk kun je wel zelf doen. En er zijn een paar afspraken die je wel zelf kunt regelen zonder notariële akte.

De inhoud van je huwelijkse voorwaarden zoveel mogelijk zelf regelen
Voor huwelijkse voorwaarden bestaan geen vaste tarieven. Dit betekent in de praktijk dat hoe meer tijd je vraagt van de notaris, hoe hoger de rekening wordt. Wil je zelf een tekst regelen en de notaris alleen maar betalen voor een handtekening? Dat gaat helaas niet lukken. Een notaris hoort je grondig te bevragen en te informeren. Pas daarna zal de notaris een concept maken voor je huwelijkse voorwaarden.
Wat je natuurlijk wel kunt doen, is zelf van tevoren uitzoeken welke varianten er zijn en welke opties bij jullie passen. Dat bespaart een hoop tijd bij de notaris en zou dus moeten schelen in de kosten. Je kunt hiervoor de video’s en voorbeelden op deze website gebruiken.
Vergoedingsrechten vaststellen
Wie trouwt na 2018 krijgt nu standaard een beperkte gemeenschap van goederen. Er is altijd wel wat privé vermogen vóór het huwelijk. In veel gevallen zelfs behoorlijk wat vermogen. Bijvoorbeeld omdat één van beiden al een koophuis had met overwaarde. Stel dat je samen een huis koopt en de overwaarde uit het vorige huis daarin investeert. De echtgenoot die eigenaar was van dat eerste huis, krijgt in dat geval een vergoedingsrecht jegens de gemeenschap van goederen. Daarvoor heb je geen huwelijkse voorwaarden nodig omdat dit recht ontstaat op grond van de wet:
Artikel 1:95 lid 2 Burgerlijk Wetboek:
Indien een goed tot de gemeenschap gaat behoren en een echtgenoot bij de verkrijging uit zijn eigen vermogen aan de tegenprestatie heeft bijgedragen, komt deze echtgenoot een vergoedingsvordering toe, waarvan het beloop overeenkomstig artikel 87, tweede en derde lid, wordt bepaald.
Je kunt zelf op papier zetten dat er een vergoedingsrecht is ontstaan en hoe hoog dat recht is. Check wel altijd bij een notaris of advocaat of dit ook klopt voor jouw situatie. Want de nieuwe regels voor de beperkte gemeenschap van goederen zijn best ingewikkeld. Je kunt je al snel vergissen in het wel of niet privé zijn van bepaald bezit.
Wat is van wie?
Vroeger was het gebruikelijk om voor je huwelijk een lijst te maken van de bezittingen en schulden die je al had voor het huwelijk. Tenminste, dat was het geval als je trouwde onder huwelijkse voorwaarden. Want met een algehele gemeenschap van goederen heb je in beginsel geen privé vermogen. Een lijst had in dat geval ook geen zin. Maar met de huidige beperkte gemeenschap van goederen heeft iedereen privé vermogen. In 2018 is daarom de eis vervallen dat een lijst van zaken bij de notaris moet worden gemaakt. Ook dit mag je nu zelf regelen en hoeft dus niet meer bij huwelijkse voorwaarden.
Notaris nodig? Op deze website vind je een actueel overzicht van alle notarissen in Nederland.