Kun je in huwelijkse voorwaarden een gemeenschap van woonhuis maken?

Bij een huwelijk zonder voorwaarden kreeg je tot 2018 op grond van de wet een algehele gemeenschap van goederen. Daar viel standaard ook het huis in dat één van beiden al had op één naam. Vond je dat prima, maar wilde je de rest van je vermogen privé houden? Dan kon je in huwelijkse voorwaarden kiezen voor een gemeenschap van alleen het woonhuis.

Als je na 2018 trouwt, heb je standaard een beperkte gemeenschap van goederen. Daar valt het huis dat je al had op één naam standaard niet meer in. Wil je dat juist wel? Dan is het nog steeds mogelijk om dit in huwelijkse voorwaarden af te spreken.

huwelijkse voorwaarden gemeenschap van woonhuis

Waar moet je op letten bij huwelijkse voorwaarden met een gemeenschap van woonhuis?

Als je in voorwaarden wilt afspreken dat een huis de gemeenschap van goederen in gaat, bespreek met de notaris dan de volgende 8 punten:

  1. Maak je deze afspraak alleen voor dit ene huis of valt een volgend woonhuis of een tweede woning ook in de gemeenschap?
  2. Heb je ieder een gelijk aandeel van 50% in de gemeenschap? Ongelijke aandelen is ook mogelijk, bijvoorbeeld 30% voor de één en 70% voor de ander.
  3. Wil je in de huwelijkse voorwaarden ook een gemeenschap van inboedel maken? Zo ja, wil je dan nog een lijst maken met uitzonderingen of valt alles er in?
  4. Zit er een hypotheekschuld op het huis en is deze fiscaal gezien volledig een eigenwoningschuld?
  5. Is er ook geërfd of geschonken geld in de woning geïnvesteerd en zat daar een “uitsluitingsclausule” op?
  6. Ontstaat er bij het aangaan van de gemeenschap al een vergoedingsrecht of juist niet? In beide gevallen is het verstandig om dit duidelijk op te schrijven. Wat wil je afspreken over vergoedingsrechten die eventueel in de toekomst ontstaan?
  7. Als degene die het huis oorspronkelijk op naam had overlijdt, wordt de hypotheek opeisbaar. Dit kan tot gevolg hebben dat de langstlevende het huis moet verkopen om de hypotheek af te lossen. Dit probleem kun je eenvoudig oplossen door een overlijdensrisico verzekering af te sluiten. Voor een paar euro per maand kun je al een flink bedrag verzekeren. Afhankelijk van het soort hypotheek dat je hebt kun je kiezen voor een gelijkblijvend of annuïtair dalend bedrag. Op deze pagina kun je binnen één minuut de premie berekenen voor jouw situatie.
  8. Wie erft het huis bij overlijden? Heb je geen kinderen en geen testament dan ben je elkaars enige erfgenaam. Maar heb je wel kinderen of ligt er nog een oud testament? Dan is het verstandig om een nieuw testament te maken.

Tip: kijk voor verschillende soorten langstlevende testamenten even op mijn andere website: www.AkteMaken.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven