Kun je in partnerschapsvoorwaarden afspraken maken over alimentatie?

Steeds meer stellen kiezen voor het partnerschap. Het kost niks en alles is vanzelf geregeld. Maar het betekent ook dat je burgerlijke staat verandert en dat, als je uit elkaar gaat, dezelfde regels gelden als bij een huwelijk. Ook met partnerschapsvoorwaarden zit je gewoon aan alimentatie vast, net als bij huwelijkse voorwaarden.

partnerschapsvoorwaarden alimentatie

In de wet staat dat je niet zo maar van alimentatie af kunt zien. Op het moment dat je uit elkaar gaat, mag je in je convenant afzien van alimentatie. Dit wordt een “nihilbeding” genoemd.

Artikel 1:400 lid 2 Burgerlijk Wetboek:

Overeenkomsten waarbij van het volgens de wet verschuldigde levensonderhoud wordt afgezien, zijn nietig.

Artikel 1:158 Burgerlijk Wetboek:

Vóór of na de beschikking tot echtscheiding kunnen de echtgenoten bij overeenkomst bepalen of, en zo ja tot welk bedrag, na de echtscheiding de één tegenover de ander tot een uitkering tot diens levensonderhoud zal zijn gehouden.

In 2020 zijn de regels voor alimentatie gewijzigd. In het eerste voorstel voor de nieuwe wet was de optie van een nihilbeding voor alimentatie in partnerschapsvoorwaarden opgenomen. Daarmee zou je dus vóór het partnerschap al kunnen afspreken dat je, als je uit elkaar zou gaan, geen alimentatie hoeft te betalen. Maar die optie is uiteindelijk niet in de nieuwe wet opgenomen.

Voorstel nieuw artikel 1:158 Burgerlijk Wetboek:

Bij huwelijkse voorwaarden of bij schriftelijke overeenkomst betreffende levensonderhoud, aangegaan voor of na de beschikking tot echtscheiding, kan worden bepaald of, en zo ja tot welk bedrag, na echtscheiding de ene echtgenoot tegenover de andere echtgenoot tot een uitkering tot diens levensonderhoud zal zijn gehouden. (Deze wetswijziging is dus niet doorgegaan)

Voor wie zijn zaken goed wil regelen, maar niet wil trouwen en ook geen alimentatie wil betalen, is het partnerschap dus geen optie. Gelukkig kun je in dat geval nog wel kiezen voor een samenlevingscontract:

  • Samenwoners kunnen alles rondom hun huis, het pensioen en de erfenis regelen in een samenlevingscontract en testament.
  • Voor ex-samenwoners geldt geen wettelijke alimentatieplicht.

Ben je tegen alimentatie? Mag dan geen afspraak bij de gemeente voor een partnerschap maar ga naar je notaris voor een samenlevingscontract.

Scroll naar boven