Kun je in partnerschapsvoorwaarden een verrekenbeding opnemen?

In partnerschapsvoorwaarden kun je een verrekenbeding opnemen als alternatief voor een gemeenschap van goederen. Dit houdt in dat je vermogen in beginsel gescheiden blijft maar dat je wel iets met elkaar deelt. Bijvoorbeeld de vermogensopbouw tijdens het partnerschap of de overwaarde van je woning. Dit zijn de 4 opties voor een verrekenbeding in je partnerschapsvoorwaarden.

partnerschapsvoorwaarden verrekenbeding

1. Periodiek verrekenbeding

Een periodiek verrekenbeding is de afspraak om elk jaar het spaargeld bij helfte met elkaar te delen. Stel dat de één in een jaar € 7.500 heeft gespaard en de ander € 2.500. De één moet de ander dan € 2.500 geven zodat je in dat jaar ieder € 5.000 hebt gespaard. Het vermogen dat je opbouwt uit inkomen tijdens je partnerschap deel je dus met elkaar.

Voordeel: je houdt ieder je eigen vermogen en hoeft bij een scheiding niet met elkaar af te rekenen omdat je dit jaarlijks al hebt gedaan.

Nadeel: je moet dus wel echt elk jaar afrekenen, anders moet dit aan het einde van je partnerschap alsnog. Als je niet jaarlijks afrekent, dan gaat in extreme gevallen het hele vermogen door de helft bij een scheiding.

2. Finaal verrekenbeding als je uit elkaar gaat

In plaats van een jaarlijkse verrekening kun je ook een eenmalige verrekening afspreken. Stel dat je geen gemeenschap van goederen wilt omdat één van beiden een beroep heeft dat veel financieel risico met zich mee brengt. Bijvoorbeeld een eenmanszaak zoals een winkel. Als het zakelijk verkeerd gaat, dan wil je niet samen failliet zijn. Maar los hiervan kun je zelf, onderling, de voorkeur geven aan een gemeenschap van goederen. Dit kun je regelen met een finaal verrekenbeding in je partnerschapsvoorwaarden. Dit is de afspraak om je vermogen gescheiden te houden maar aan het einde van je partnerschap af te rekenen alsof er wel een gemeenschap van goederen was. Bepaalde bezittingen kun je naar keuze buiten de verrekening laten. Zoals bijvoorbeeld de onderneming of een erfenis die je krijgt tijdens het partnerschap.

Voordeel: geen jaarlijkse afrekening.

Nadeel: het is best lastig om de uitzonderingen goed te formuleren en dat administratief bij te houden tijdens je partnerschap.

Hier vind je een gratis model voor partnerschapsvoorwaarden waarin deze clausule is opgenomen.

3. Finaal verrekenbeding bij overlijden

Misschien wil je uit principe helemaal niks met elkaar delen bij een scheiding. Optie 1 en 2 vallen in dat geval af. Maar dan kan het nog wel slim zijn om een finaal verrekenbeding bij overlijden op te nemen in je partnerschapsvoorwaarden. Dit is de afspraak om bij overlijden af te rekenen alsof er een algehele gemeenschap van goederen was. Hiermee kun je erfbelasting besparen. Als je daar meer over wilt weten, bekijk dan even de video over het finaal verrekenbeding bij overlijden en de video over pensioenimputatie op mijn YouTube kanaal.

Nadeel: om het bij overlijden goed te regelen, heb je meestal ook een testament nodig.

Voordeel: bespaart erfbelasting.

Hier vind je een gratis model voor partnerschapsvoorwaarden waarin deze clausule is opgenomen.

4. Meerwaardeclausule

Gaat het jullie veel te ver om je hele inkomen of je hele vermogen met elkaar te delen? Er zijn zat stellen die alleen een verrekenbeding willen voor de overwaarde van het huis. Denk aan de situatie dat je al 10 jaar samen de kosten draagt van een huis waar één van beiden eigenaar van is. Met een meerwaardeclausule kun je afspreken dat je de waarde van dit huis bij helfte deelt bij verkoop of uit elkaar gaan. Een ander percentage dan 50/50 is natuurlijk ook mogelijk.

Voordeel: duidelijke afspraak, je weet waar je aan toe bent.

Nadeel: grote kans dat je de partnerschapsvoorwaarden moet aanpassen bij een verhuizing.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven