Kun je met huwelijkse voorwaarden wel een gezamenlijke bankrekening hebben?

De meeste stellen spreken af om de kosten van de huishouding te delen naar rato van hun inkomen. Wie het meeste verdient, betaalt dus ook het meeste. De gemakkelijkste manier om dit te regelen is het openen van een en/of-bankrekening. Je stort beiden elke maand een bedrag op deze rekening en daarvan betaal je alle kosten van je gezamenlijke huishouding. De meeste stellen regelen het op deze manier, ook als ze niet getrouwd zijn en zelfs als ze geen samenlevingscontract hebben. Maar is het verstandig om ook zo’n gezamenlijke bankrekening te openen als je getrouwd bent onder huwelijkse voorwaarden?

huwelijkse voorwaarden gezamenlijke bankrekening

De risico’s van een gezamenlijke bankrekening bij huwelijkse voorwaarden

Huwelijkse voorwaarden worden meestal gemaakt omdat iemand een bedrijf heeft of in de toekomst voor zichzelf wil beginnen. Bij een gemeenschap van goederen loopt de niet-ondernemer teveel risico. Maar ook met voorwaarden is er bij gemeenschappelijke goederen altijd wat risico voor de partner van de ondernemer.

Denk bijvoorbeeld aan het huis dat je op twee namen koopt, terwijl je geen gemeenschap van goederen hebt. Dat huis is een gemeenschappelijk goed waarvan je elk de helft bezit. Als de ondernemer persoonlijk failliet gaat, valt alleen zijn helft van de overwaarde in het faillissement. Maar ook de niet-ondernemer staat op straat. Want het huis zal toch echt verkocht moeten worden om de overwaarde vrij te kunnen krijgen. Of je koopt je failliete echtgenoot uit. Maar dan gaat jouw geld naar de schuldeisers van je echtgenoot. En daarvoor had je nu juist huwelijkse voorwaarden gemaakt!

Anders dan bij een huis kun je het saldo op een gezamenlijke bankrekening wel gemakkelijk splitsen. Het risico ligt dan ook ergens anders, namelijk bij een conservatoir of executoriaal beslag bij de ondernemer. Stel dat je samen twee bankrekeningen hebt. Eentje is een betaalrekening en de ander is een spaarrekening. Als iemand beslag legt op de bankrekeningen van de ondernemer, dan zal ook de niet-ondernemer geen toegang meer hebben tot de gezamenlijke spaarrekening. Want anders kun je deze helemaal leeghalen en dat mag niet bij een beslag.

Heb je huwelijkse voorwaarden omdat één van beiden ondernemer is? Dan is het geen probleem om samen een betaalrekening te hebben voor de maandelijkse uitgaven. Maar zorg er wel voor dat je eigen spaargeld echt op je eigen spaarrekening staat. Samen sparen geeft teveel risico bij een bedrijf. Vooral omdat het in Nederland te gemakkelijk is om conservatoir beslag te leggen, bijvoorbeeld als drukmiddel in een juridische procedure.

Geld juist niet met elkaar delen?

Wil je de geldzaken privé houden en bij een scheiding geen recht hebben op elkaars bankrekening? Dan is koude uitsluiting de enige optie voor je huwelijkse voorwaarden. Bij de andere varianten gaat het geld dat je spaart tijdens je huwelijk altijd door de helft bij een scheiding.

Scroll naar boven