Kun je met huwelijkse voorwaarden zelfstandig een schenking doen?

Met of zonder huwelijkse voorwaarden, in beide gevallen heb je op grond van artikel 1:88 toestemming nodig om een grote schenking te doen.

huwelijkse voorwaarden schenking

Artikel 1:88 en 1:89 Burgerlijk Wetboek:

Een echtgenoot behoeft de toestemming van de andere echtgenoot voor de volgende rechtshandelingen: (enz) giften, met uitzondering van de gebruikelijke, niet bovenmatige (enz). In afwijking van lid 1, onder b, is geen toestemming vereist voor giften welke de strekking hebben dat zij pas zullen worden uitgevoerd na het overlijden van degene die de gift doet, en niet reeds tijdens diens leven worden uitgevoerd.

Een rechtshandeling die een echtgenoot in strijd met het vorige artikel heeft verricht, is vernietigbaar; slechts de andere echtgenoot kan een beroep op de vernietigingsgrond doen.

Wel of geen toestemming nodig?

Stel dat je getrouwd bent met huwelijkse voorwaarden en je wilt uit je eigen vermogen een schenking van € 100.000 doen aan je eigen kind voor de aankoop van een huis. Dit is geen “gebruikelijke, niet bovenmatige” gift en ook geen gift die “pas na je overlijden wordt uitgevoerd“. Op grond van artikel 1:88 Burgerlijk Wetboek heb je voor deze gift de toestemming nodig van je echtgenoot. Ook als de schenking niet uit zijn vermogen komt en ook als het niet zijn kind is.

Mocht je deze schenking toch zonder toestemming doen en ga je bijvoorbeeld een paar jaar later scheiden? Dan kan je echtgenoot de schenking vernietigen. Je echtgenoot kan daarbij belang hebben vanwege een finaal verrekenbeding in je huwelijkse voorwaarden. Dat is de afspraak om af te rekenen alsof er een gemeenschap van goederen was. Heb jij je hele vermogen weg gegeven zonder instemming van je echtgenoot? Dan lijkt het mij terecht dat je echtgenoot daar bezwaar tegen kan maken als je een finaal verrekenbeding in je huwelijkse voorwaarden hebt.

Wat is het gevolg van de toestemming?

Het geven van toestemming betekent dat je echtgenoot de schenking niet meer kan vernietigen. Maar dit betekent nog niet dat hij mee betaalt aan de schenking. Dat kan wel het geval zijn als hij contractueel mede-schenker is en dat je dus elk de helft van de schenking overmaakt. Of wanneer jij de schenking helemaal zelf betaalt maar in je huwelijkse voorwaarden een finaal verrekenbeding bij scheiding of overlijden is opgenomen. Want in dat geval wordt er aan het einde van het huwelijk afgerekend alsof jullie de schenking samen hebben gedaan.

Toestemming kan dus betekenen dat je indirect mee betaalt aan een schenking, afhankelijk van de inhoud van je huwelijkse voorwaarden.

Scroll naar boven