Kun je nieuwe afspraken later toevoegen aan huwelijkse voorwaarden?

Stel je huwelijkse voorwaarden kloppen niet meer. Je wilt bijvoorbeeld een afspraak wijzigen of een nieuwe afspraak opnemen. Sinds 2012 is het later toevoegen van afspraken aan je huwelijkse voorwaarden een stuk eenvoudiger geworden. Dit komt doordat je nu geen goedkeuring van de rechter nodig hebt.

huwelijkse voorwaarden later toevoegen

Populaire wijzigingen in huwelijkse voorwaarden zijn:

  • Het vaststellen van een vergoedingsrecht (hier vind je een gratis model daarvoor).
  • Het opnemen van een finaal verrekenbeding.
  • Helemaal opheffen van de huwelijkse voorwaarden en verder gaan met een gemeenschap van goederen.

Hoe werkt het later toevoegen van nieuwe afspraken aan huwelijkse voorwaarden?

Omdat je niet meer naar de rechter hoeft, volstaat een traject bij de notaris. Normaal gezien doorloop je daarvoor de volgende stappen:

  1. Een eerste afspraak op kantoor met de notaris om jullie wensen te bespreken.
  2. Het maken van een concept door de notaris.
  3. Een tweede afspraak op kantoor met de notaris om de akte te ondertekenen.
  4. Het verzorgen van de registratie bij de rechtbank.

Het vierde punt, de registratie, is niet verplicht. Het publiceren van je huwelijkse voorwaarden betekent dat je nieuwe afspraken openbaar zijn. En als je geen schulden of bedrijfsrisico’s hebt, zal je weinig behoefte hebben aan bescherming tegen claims van derden. Om kosten te besparen kun je deze stap in sommige gevallen dus overslaan.

Wat kost het later toevoegen van een clausule aan je huwelijkse voorwaarden?

Er is geen vast tarief voor het wijzigen van huwelijkse voorwaarden. Van tevoren offertes opvragen kan lastig zijn omdat de notaris moeilijk kan inschatten wat je precies nodig hebt. Het is een optie om te vragen of een vrijblijvend eerste gesprek mogelijk is.

Wist je dat je afspraken over vergoedingsrechten soms ook zonder notaris kunt vastleggen? Natuurlijk zet je dit dan wel op papier, maar het hoeft dus niet altijd bij de notaris.

Artikel 1:87 lid 1 en 4 Burgerlijk Wetboek:

1. Indien een echtgenoot ten laste van het vermogen van de andere echtgenoot een goed dat tot zijn eigen vermogen zal behoren, verkrijgt of indien ten laste van het vermogen van de andere echtgenoot een schuld ter zake van een tot zijn eigen vermogen behorend goed wordt voldaan of afgelost, ontstaat voor de eerstgenoemde echtgenoot een plicht tot vergoeding.

4. Echtgenoten kunnen bij overeenkomst afwijken van het eerste lid tot en met het derde lid. (enz)

Moet je terug naar dezelfde notaris?

Een aanvulling op je huwelijkse voorwaarden kun je bij elke notaris regelen. Je hoeft dus niet terug te gaan naar de notaris waar de oorspronkelijke voorwaarden zijn gemaakt.

Scroll naar boven