Een partnerschap kun je bij de gemeente laten omzetten naar een huwelijk. Maar hoe zit het met je voorwaarden? Moet je de partnerschapsvoorwaarden ook laten omzetten in huwelijkse voorwaarden?

Sommige stellen zullen bij omzetting het huwelijk willen aangaan met dezelfde voorwaarden, andere stellen willen juist nieuwe afspraken maken.
Partnerschapsvoorwaarden omzetten in dezelfde huwelijkse voorwaarden
Misschien ben je het partnerschap aangegaan omdat je de zaken wilde regelen maar nog niet toe was aan een bruiloft. En stel dat je daarbij voorwaarden hebt gemaakt omdat één van beiden ondernemer is. Is jullie situatie verder nog hetzelfde en is de enige verandering dat je gaat trouwen? Dan is er een grote kans dat je niks hoeft te doen met je voorwaarden. Bij het omzetten van je partnerschap in een huwelijk worden je partnerschapsvoorwaarden automatisch huwelijkse voorwaarden. De inhoud blijft dus hetzelfde. Wel is het verstandig om dit voor de zekerheid te checken bij je notaris. Tussen het partnerschap en het huwelijk zijn een paar kleine verschillen. En is er altijd een kans dat er toch iets is veranderd in je situatie of wensen en je dit pas inziet op het moment dat je de notaris vraagt om advies.
Partnerschapsvoorwaarden omzetten in een andere soort voorwaarden
Andere stellen zullen juist nieuwe afspraken willen maken. Denk aan het geval dat je gaat trouwen omdat er een kind op komst is en je daarom ook andere afspraken wilt maken. Bijvoorbeeld omdat je partnerschapsvoorwaarden uitgaan van koude uitsluiting, terwijl je het huwelijk wilt aangaan in gemeenschap van goederen. In dat geval wil je de partnerschapsvoorwaarden dus niet omzetten in huwelijkse voorwaarden. Dit kun je regelen door nieuwe voorwaarden te maken waarin je andere afspraken maakt. Gelukkig is dat niet heel ingewikkeld. De procedure hiervoor is in 2012 versimpeld. Omdat je geen goedkeuring van de rechter meer nodig hebt, volstaat een bezoek aan de notaris. Dit kan zelfs nog na je trouwdag.
Tip: hier vind je een gratis voorbeeld waarmee je dit kunt regelen.
