Kun je van huwelijkse voorwaarden ook een uittreksel laten maken?

De originele huwelijkse voorwaarden bewaart de notaris op papier in de kluis van het kantoor. Een afschrift is een volledige kopie van de huwelijkse voorwaarden, met het stempel en de handtekening van de notaris. Een uittreksel is een gedeeltelijke kopie van de huwelijkse voorwaarden. Er zijn twee manieren waarop je aan zo’n kopie kunt komen.

huwelijkse voorwaarden uittreksel

Uittreksel huwelijkse voorwaarden laten maken door de notaris

De notaris kan op verzoek van de echtgenoten een gedeeltelijke kopie maken van de huwelijkse voorwaarden. Daar kun je meerdere redenen voor hebben.

  • Als je huwelijkse voorwaarden maakt tijdens het huwelijk, schrijf je misschien een uittreksel in bij het Kadaster omdat je daar niet de volledige voorwaarden wilt publiceren.
  • Het is niet verplicht om de volledige huwelijkse voorwaarden in te schrijven bij het huwelijksgoederenregister. Je kunt ook een uittreksel inleveren in plaats van een volledig afschrift.
  • Als een partij met wie je zaken wilt doen om een kopie vraagt, dan kun je misschien ook volstaan met een uittreksel waarin alleen de relevante bepalingen staan.

Artikel 49 lid 1 sub a Wet op het notarisambt:

Voor zover bij of krachtens de wet niet anders is bepaald, geeft de notaris van de tot zijn protocol behorende notariƫle akten: a. afschriften, uittreksels en grossen uit aan partijen bij de akte en aan degenen die een recht ontlenen aan de akte indien de gehele inhoud van de akte van rechtstreeks belang is voor dat recht;

Een uittreksel kun je dus opvragen bij de notaris. Dit is een afschrift van een deel van de akte. Een tweede optie is de rechtbank. De meeste voorwaarden zijn daar ingeschreven. Het is niet verplicht maar de meeste stellen kiezen daar wel voor.

Uittreksel opvragen bij de rechtbank

Alleen het echtpaar zelf kan een kopie opvragen bij de notaris. Bij het huwelijksgoederenregister van de rechtbank mag iedereen om een uittreksel van de huwelijkse voorwaarden vragen. Het is niet verplicht om je voorwaarden in te schrijven bij de rechtbank maar de meeste stellen doen dat wel. En meestal wordt ook de complete tekst van de voorwaarden ingeschreven.

Artikel 4 Besluit Huwelijksgoederenregister: De griffier is verplicht aan ieder kosteloos inzage van het register te verstrekken. Hij is voorts verplicht om – met inachtneming van het bij of krachtens de Wet griffierechten burgerlijke zaken bepaalde – aan ieder een uittreksel uit het register te verstrekken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven