Moet je huwelijkse voorwaarden regelen voor de ondertrouw?

Huwelijkse voorwaarden kun je zowel voor als na je trouwdag maken. Vóór je trouwdag is verstandiger omdat het goedkoper is. Je wilt liever een gemeenschap van goederen voorkomen dan dat je er eentje moet opruimen die al bestaat. Je hoeft de huwelijkse voorwaarden juridisch gezien niet voor de ondertrouw te regelen.

huwelijkse voorwaarden voor ondertrouw

Wat is ondertrouw?

Met ondertrouw wordt de periode tussen de aangifte van het huwelijk en de huwelijkssluiting bedoeld. Beiden regel je in Nederland bij de gemeente.

Artikel 62 lid 1 Burgerlijk Wetboek:

Het huwelijk mag niet worden voltrokken vóór de veertiende dag na de datum waarop het voornemen om in het huwelijk te treden aan de ambtenaar van de burgerlijke stand kenbaar is gemaakt.

Maakt het uit of je de huwelijkse voorwaarden regelt voor of na de ondertrouw?

Zolang je de huwelijkse voorwaarden maar tekent vóór de voltrekking van het huwelijk, maakt het juridisch niet uit of het voor of na de ondertrouw gebeurt. Financieel kan het wel uitmaken, als er maar weinig tijd tussen de ondertrouw en het huwelijk zit. Want notarissen houden niet van spoedzaken. Een eerste afspraak maken bij de notaris terwijl je over een paar weken gaat trouwen? Dat kan een spoedtarief tot gevolg hebben. Maak een eerste afspraak dus ruim van tevoren. Een maand vóór je huwelijk is eigenlijk al aan de late kant.

Sommige stellen raken in verwarring doordat de gemeente bij de aangifte van het huwelijk (de aanvang van de ondertrouw) vraagt of je huwelijkse voorwaarden wilt maken. Het komt wel eens voor dat een stel denkt met de beantwoording van die vraag de voorwaarden al te hebben geregeld. Zo gek is die gedachte niet eens, want in sommige landen maak je deze keuze daadwerkelijk bij de gemeente. Ook in Nederland is er een wetsvoorstel geweest waarmee je op het moment van de ondertrouw een keuze kon maken tussen een beperkte of algehele gemeenschap van goederen. Dat wetsvoorstel is niet doorgegaan.

De minister voor Rechtsbescherming, 22 maart 2022, kenmerk 3907867:

Eerder was in dit wetgevingsoverzicht een verwijzing opgenomen naar een Wetsontwerp wegnemen notariskosten algehele gemeenschap van goederen. Een consultatievoorstel heeft in 2018 geleid tot kritische reacties. Daarop zijn
alternatieven onderzocht, die niet hebben geleid tot een hernieuwd wetsontwerp waarmee aan deze kritiek tegemoet kan worden gekomen. Het voorstel wordt daarom afgevoerd van het wetgevingsprogramma

Het is tegenwoordig een stuk eenvoudiger om de voorwaarden pas ná je trouwdag te regelen.

Scroll naar boven