De meeste mensen bergen hun huwelijkse voorwaarden op in de hoop er nooit meer naar te hoeven kijken. Voor je het door hebt, zijn er 20 jaar om en weet je zelf al niet eens meer wat je hebt afgesproken. Logisch dat veel stellen na een aantal jaren een afspraak maken bij de notaris om de huwelijkse voorwaarden te updaten. Dit zijn de 5 punten om op te letten.

1. Wat is er veranderd in je situatie?
Na 20 jaar is de kans klein dat je situatie nog net zo is als vóór je huwelijk. De meeste echtparen zullen vermogen hebben opgebouwd. Bijvoorbeeld in hun eigen huis, de onderneming, spaargeld of beleggingen. Oude schulden zijn vaak afgelost. Eén of meer ouders zijn inmiddels overleden dus mogelijk heb je een erfenis ontvangen. En er zijn kinderen geboren of misschien zijn ze zelfs al wel het huis uit.
Vaak zijn de uitgangspunten voor het maken van de huwelijkse voorwaarden niet meer aanwezig. In dat geval kun je de huwelijkse voorwaarden updaten met nieuwe afspraken of zelfs helemaal laten vervallen. Dat laatste is populair voor stellen die geen schulden meer hebben en verder willen met een gemeenschap van goederen.
2. Vergoedingsrechten
In huwelijkse voorwaarden staat normaal gezien dat je een vergoedingsrecht krijgt als je privé geld in gezamenlijk bezit of in bezit van de ander investeert. Een vergoedingsrecht betekent dat je dit geld van elkaar terug mag vragen. Maar wat niet uit je voorwaarden blijkt, is of en wanneer zulke rechten zijn ontstaan en hoe hoog ze zijn. Bij het updaten van je huwelijkse voorwaarden kun je dit toevoegen aan de akte.
Artikel 87 lid 1 en 4 Burgerlijk Wetboek: Indien een echtgenoot ten laste van het vermogen van de andere echtgenoot een goed dat tot zijn eigen vermogen zal behoren, verkrijgt of indien ten laste van het vermogen van de andere echtgenoot een schuld ter zake van een tot zijn eigen vermogen behorend goed wordt voldaan of afgelost, ontstaat voor de eerstgenoemde echtgenoot een plicht tot vergoeding. (enz) Echtgenoten kunnen bij overeenkomst afwijken van het eerste lid tot en met het derde lid. (enz)
Tip: hier vind je een gratis model waarmee je dat kunt regelen bij de notaris.
3. Erfbelasting en finaal verrekenbeding
In huwelijkse voorwaarden die gemaakt zijn tussen de jaren ’70 en ’90 staat meestal geen finaal verrekenbeding bij overlijden. Bij stellen die in deze periode getrouwd zijn, heeft de man vaak meer vermogen opgebouwd dan de vrouw. Dit komt meestal door het ondernemingsvermogen van de man. Een huwelijk eindigt statistisch vaker door het overlijden van de man dan door het overlijden van de vrouw. Dit betekent dat er dankzij de huwelijkse voorwaarden meer erfbelasting moet worden betaald omdat de meest vermogende als eerste overlijdt. Deze extra heffing kun je voorkomen door bij een update van je huwelijkse voorwaarden een finaal verrekenbeding bij overlijden toe te voegen. De notaris kan voor je uitrekenen of dit voor jullie fiscaal gunstig is.
4. Klopt je testament nog?
Vaak heeft een echtpaar met huwelijkse voorwaarden geen testament of een verouderd testament.
- Heb je geen testament, dan bepaalt de wet hoe je erfenis vererft. Het kan zijn dat de wet iets bepaalt waar jij het helemaal niet mee eens bent. Bijvoorbeeld dat een broer of zus erfgenaam van je is terwijl je al jaren geen contact meer hebt. Of je kunt fiscaal voordeel mislopen. Want in een testament kun je mooie trucs opnemen waarmee je erfbelasting bespaart. Zonder testament mis je deze voordelen.
- Heb je wel een testament, dan is de kans groot dat het verouderd is. Vooral testamenten uit de jaren ’70 en ’80 gaan uit van regelingen die nu niet meer gebruikelijk zijn. Daardoor loop je bij overlijden tegen extra kosten aan die je kunt voorkomen met een modern testament.
5. Heb je al een levenstestament?
Vóór het huwelijk maak je je zorgen over zakelijke risico’s en wat er gebeurt bij een scheiding. Op latere leeftijd komen er andere zorgen, bijvoorbeeld over je gezondheid. Als je echtgenoot wilsonbekwaam wordt, mag je niet zo maar een handtekening voor hem zetten. Je huwelijk voorziet daar niet in, en ook je testament of huwelijkse voorwaarden regelen dit niet.
In een levenstestament kun je vastleggen dat je elkaars gevolmachtigde bent bij dementie, coma of een andere situatie waarin je zelf geen handtekening meer kunt zetten. Een levenstestament is een notariële volmacht die je uit voorzorg maakt bij de notaris. Als je toch bezig bent met het updaten van je huwelijkse voorwaarden, dan is dit een hele goede aanvulling.