Waar moet je op letten bij huwelijkse voorwaarden als je een huis gaat kopen?

Stel je bent getrouwd onder huwelijkse voorwaarden en je gaat samen een huis kopen. In dat geval moet je wat meer zaken in de gaten houden dan stellen die een gemeenschap van goederen hebben.

huwelijkse voorwaarden huis kopen

1. Wat staat er eigenlijk in je voorwaarden?

Veel stellen weten niet precies wat er in hun huwelijkse voorwaarden staat. Vaak hebben ze de akte al jaren of soms zelfs decennia niet bekeken. Heb je gekozen voor koude uitsluiting? Of staat er een verrekenbeding in je voorwaarden? Als je niet weet van welk systeem je huwelijkse voorwaarden uit gaan, dan weet je ook niet wat het gevolg is voor het huis dat je gaat kopen. Neem bij twijfel contact met je notaris.

2. Wie krijgt het op naam?

Behalve de keuze of je het huis samen of alleen koopt, kun je ook nog schuiven met de eigendomsverhouding. Ben je in gemeenschap van goederen getrouwd? Dan maakt het niet uit wat je doet, het hele huis gaat de gemeenschap in. Zelfs als je het voor 100 % op één naam zet. Maar met huwelijkse voorwaarden heb je meer opties. Soms kiezen stellen er voor om één van beiden voor 1 % eigenaar te laten worden. Of kiest men voor een andere verdeling, bijvoorbeeld om een ongelijke inbreng vast te leggen.

echtgenoot Aechtgenoot B
Optie 1100 %0 %
Optie 299 %1 %
Optie 360 %40 %
Optie 450 %50 %
Optie 540 %60 %
Optie 61 %99 %
Optie 70 %100 %

Kies je voor een andere verdeling dan elk de helft? Houd er dan wel rekening mee dat dit kan leiden tot extra belasting als je dit in de toekomst wilt aanpassen. Dit komt omdat de vrijstelling voor een wijziging alleen geldt wanneer je binnen de bandbreedte van 40% en 60% blijft.

Artikel 15 lid 1 sub g Wet op belastingen van rechtsverkeer:

Onder bij algemene maatregel van bestuur te stellen voorwaarden is van de belasting vrijgesteld de verkrijging: (enz) krachtens verdeling van een gemeenschap tussen samenwoners, voor zover de gemeenschap waarin de ene is gerechtigd voor ten minste 40 percent en de andere voor ten hoogste 60 percent, is ontstaan door een gezamenlijke verkrijging en de toedeling geschiedt aan een van de verkrijgers of iemand die als rechtverkrijgende onder algemene titel van een verkrijger in het toegedeelde goed was gerechtigd;

(NB: dit artikel voor samenwoners geldt ook voor echtparen met huwelijkse voorwaarden)

3. Hoe zit het met vergoedingsrechten?

Stopt één van beiden een groter bedrag in het huis? Bijvoorbeeld uit een erfenis of een schenking? En wil je dit bedrag terug krijgen als je uit elkaar gaat? Meestal is een aangepaste eigendomsverhouding daarvoor niet de beste oplossing. Een vergoedingsrecht is eenvoudiger vast te leggen en gemakkelijker en goedkoper aan te passen.

Tip: hier vind je een gratis model waarmee je een vergoedingsrecht kunt vastleggen.

4. Wat gebeurt er bij overlijden?

Kloppen de regelingen in je huwelijkse voorwaarden en testamenten nog als één van jullie komt te overlijden? Wanneer je samen al een koophuis had op het moment dat je ging trouwen, zullen de voorwaarden en je testament ook nog wel kloppen voor het nieuwe huis. Maar had je op dat moment geen koopwoning? Of had je wel een huis maar stond dat op één naam? Dan kan het nodig zijn om de regelingen voor overlijden aan te passen aan de nieuwe situatie.

Scroll naar boven