Waar moet je op letten in huwelijkse voorwaarden bij een huis op 2 namen?

Wanneer je huwelijkse voorwaarden hebt en een huis op 2 namen, dan zijn er wat meer opties en aandachtspunten dan bij een gemeenschap van goederen. Dit zijn de drie belangrijkste.

huwelijkse voorwaarden huis op 2 namen

1. Eigendomsverhouding

Ben je in gemeenschap van goederen getrouwd? Dan maakt de eigendomsverhouding niet uit. Het hele huis gaat toch de gemeenschap in, ongeacht de percentages die je kiest. Maar met huwelijkse voorwaarden maakt je keuze wel verschil bij een huis op 2 namen. De meeste stellen kiezen voor gelijke delen, maar je kunt ook gaan voor een andere verdeling:

echtgenoot Aechtgenoot B
Optie 199 %1 %
Optie 260 %40 %
Optie 350 %50 %
Optie 440 %60 %
Optie 51 %99 %

Kies je voor een andere verdeling dan beiden 50%? Houd er dan wel rekening mee dat dit kan leiden tot extra belasting als je dit in de toekomst wilt wijzigen. Dit komt omdat de vrijstelling voor de overdrachtsbelasting niet geldt als je buiten de bandbreedte van 40% en 60% komt.

Artikel 15 lid 1 sub g Wet op belastingen van rechtsverkeer:

Onder bij algemene maatregel van bestuur te stellen voorwaarden is van de belasting vrijgesteld de verkrijging: (enz) krachtens verdeling van een gemeenschap tussen samenwoners, voor zover de gemeenschap waarin de ene is gerechtigd voor ten minste 40 percent en de andere voor ten hoogste 60 percent, is ontstaan door een gezamenlijke verkrijging en de toedeling geschiedt aan een van de verkrijgers of iemand die als rechtverkrijgende onder algemene titel van een verkrijger in het toegedeelde goed was gerechtigd;

(NB: dit artikel voor samenwoners geldt ook voor echtparen met huwelijkse voorwaarden)

2. Vergoedingsrecht

Stopt één van beiden een groter bedrag in het huis? Bijvoorbeeld uit een erfenis of een schenking? En wil je dit bedrag terug krijgen als je uit elkaar gaat? Meestal is een aangepaste eigendomsverhouding daarvoor niet de beste oplossing. Een vergoedingsrecht is eenvoudiger vast te leggen en gemakkelijker en goedkoper aan te passen.

Je kunt met de notaris de volgende drie punten bespreken:

  1. Het verschil tussen een vast en variabel vergoedingsrecht.
  2. Vaststelling als er op dit moment al sprake is van vergoedingsrechten.
  3. De optie van “matiging”. Dit is vooral belangrijk bij een groot verschil in vermogen.

Tip: in het menu onder voorbeelden vind je een model waarmee je een vergoedingsrecht kunt vastleggen.

3. Testament

Kloppen de regelingen in je huwelijkse voorwaarden en testament nog als één van jullie komt te overlijden? Wanneer je al een koophuis had op 2 namen toen je ging trouwen, dan zullen je huwelijkse voorwaarden en testament ook nog wel kloppen voor je nieuwe huis. Maar had je op dat moment geen koopwoning? Of had je wel een huis maar stond dat op één naam? Dan kan het nodig zijn om de regeling voor overlijden aan te passen aan de nieuwe situatie.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven