Waar vind je jurisprudentie over huwelijkse voorwaarden?

Jurisprudentie over huwelijkse voorwaarden kun je op een paar plekken vinden.

jurisprudentie huwelijkse voorwaarden

Optie 1: rechtszaken tussen echtgenoten

Allereerst heb je de optie om te zoeken op de website van de rechtspraak: https://uitspraken.rechtspraak.nl/. Wanneer je daar “huwelijkse voorwaarden” invult dan krijg je ongeveer 4.000 zoekresultaten. Dat zijn er natuurlijk teveel. Om een uitspraak te vinden die past bij jouw situatie, kun je het volgende proberen:

  • Heb je een conflict over de betekenis van een stukje tekst in je huwelijkse voorwaarden? Type de tekst dan letterlijk over in het zoekscherm. Notarissen werken vaak met dezelfde modellen. En in uitspraken van rechters worden betwiste clausules vaak letterlijk geciteerd. Het overtypen van een regel kan dus een relevant zoekresultaat opleveren.
  • Zoek op het wetsartikel dat past bij jouw situatie. Je kunt bijvoorbeeld 1:141 invullen. Dit staat voor artikel 141 uit boek 1 van het Burgerlijk Wetboek. Je krijgt dan 400 uitspraken te zien over het periodiek verrekenbeding.

Optie 2: tuchtzaken tegen notarissen

Om huwelijkse voorwaarden te maken, heb je een notaris nodig. Van de ongeveer 2.500 tuchtuitspraken op https://tuchtrecht.overheid.nl/ over notarissen houden 80 stuks verband met huwelijkse voorwaarden. Als je van mening bent dat de notaris iets fout heeft gedaan, dan kun je in deze lijst van uitspraken misschien een vergelijkbaar geval vinden.

Optie 3: Google

Heb je een uitspraak gevonden waarvan je vermoedt dat deze relevant is voor jou? Kijk dan eens op Google of je wat meer uitleg kunt vinden over deze zaak. Bijvoorbeeld een blog van een echtscheidingsadvocaat. Daarvoor kun je bijvoorbeeld het ECLI nummer van de uitspraak Googelen. Je vindt het ECLI nummer altijd bovenaan de uitspraak.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven