Waarom betaal je griffierecht bij partnerschapsvoorwaarden?

Eén van de voordelen van een partnerschap is dat je het gratis kunt regelen bij de gemeente. Veel stellen kiezen er voor om partnerschapsvoorwaarden te maken. Dat regel je niet bij de gemeente maar bij de notaris. Dat is uiteraard niet gratis. Het is gebruikelijk om je partnerschapsvoorwaarden in te schrijven in het huwelijksgoederenregister. Daarvoor berekent de rechtbank griffierecht. De inschrijving is niet verplicht. Voor sommige stellen heeft het inschrijven geen of weinig nut. In zo’n geval kan je dus afzien van inschrijving en betaal je dus ook geen griffierecht voor je partnerschapsvoorwaarden.

griffierecht partnerschapsvoorwaarden

Voor wie heeft inschrijven geen zin?

Stel je spreekt in je partnerschapsvoorwaarden af dat er geen beperkte maar een algehele gemeenschap van goederen ontstaat. Dit kun je doen omdat je al een tijd bij elkaar bent en het vermogen met elkaar is vermengd. Je wilt dat alles van jullie samen is. Bang voor schuldeisers of een faillissement ben je niet. In zo’n geval heeft het inschrijven niet veel zin. Griffierecht betalen voor je partnerschapsvoorwaarden is dan misschien wel zonde van je geld.

Artikel 1:116 lid 1 Burgerlijk Wetboek:

Bepalingen in huwelijkse voorwaarden kunnen aan derden die daarvan onkundig waren, slechts worden tegengeworpen, indien die bepalingen ingeschreven waren in het openbaar huwelijksgoederenregister, gehouden ter griffie der rechtbank binnen welker rechtsgebied het huwelijk is voltrokken, of, indien het huwelijk buiten Nederland is aangegaan, ter griffie van de rechtbank Den Haag.

Stel je gaat het partnerschap aan met voorwaarden omdat je geen gemeenschap van goederen wilt. Dus geen beperkte en ook geen algehele gemeenschap van goederen. Je doet dit omdat je uit principe ieder je eigen vermogen wilt houden en geen vermogensdeling wilt als je uit elkaar gaat. Je hebt beiden geen schulden en je bent geen ondernemer. En stel je hebt ook geen plannen om voor jezelf te beginnen. Ook in dit geval kun je je afvragen of het wel zin heeft om je voorwaarden te publiceren.

Voor wie heeft inschrijven wel zin?

Stel je kiest er voor om partnerschapsvoorwaarden te maken omdat:

  • Er sprake is van een onderneming.
  • Eén van jullie in een vervelende rechtszaak is verwikkeld.
  • Er nog schulden uit het verleden zijn.
  • Je nu nog in loondienst bent maar in de toekomst wilt ondernemen.

In deze gevallen is het belangrijk dat je voorwaarden ook voor “derden” kenbaar zijn. Daarmee bescherm je elkaar tegen schuldeisers, beslagleggers of andere zakelijke problemen. Inschrijving is in dit geval echt noodzakelijk.

Hoe hoog is het griffierecht voor partnerschapsvoorwaarden?

Het griffierecht voor partnerschapsvoorwaarden wordt elk jaar een beetje verhoogd. Je betaalt dit bedrag éénmalig per inschrijving.

JaartalGriffierecht partnerschapsvoorwaarden
2019€ 191
2020€ 195
2021€ 199
2022€ 202

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven