Wanneer kies je in partnerschapsvoorwaarden voor koude uitsluiting?

De meeste stellen gaan een partnerschap aan uit praktische overwegingen. Je wilt de zaken gewoon regelen. En als het even kan op een eenvoudige en goedkope manier. Dit zijn een paar redenen waarom je kunt kiezen voor partnerschapsvoorwaarden met koude uitsluiting.

partnerschapsvoorwaarden koude uitsluiting

Ik vroeg stellen waarom ze kozen voor een geregistreerd partnerschap en kreeg 67 reacties:

Reden om te kiezen voor een partnerschap:Aantal stemmen:
Omdat het de simpelste optie is, zonder gedoe18
Omdat we een kind verwachten, alles is dan officieel geregeld17
Omdat we niet willen trouwen en ook niet naar de notaris willen16
Omdat het de goedkoopste optie is8
Omdat we dan dezelfde achternaam kunnen krijgen8

Voor veel stellen is het dus vooral een praktische keuze. Het is eenvoudig, gratis en alles is vanzelf geregeld.

Koude uitsluiting in je partnerschapsvoorwaarden betekent dat je geen gemeenschap van goederen wilt en ook geen verrekenbeding. Je houdt je vermogens dus privé. Mocht je uit elkaar gaan dan zijn de verplichtingen over en weer minimaal. Bij een partnerschap ligt koude uitsluiting meer voor de hand dan bij een huwelijk. Daarvoor zijn twee duidelijke redenen te geven:

  1. Stellen die kiezen voor een partnerschap doen dit omdat ze hun relatie wel een officiële wettelijke status willen geven maar niet willen trouwen. Vaak vinden ze het maar niks dat het huwelijksgoederenrecht van overeenkomstige toepassing is op een partnerschap. Met koude uitsluiting houd je dat hoofdstuk van de wet zoveel mogelijk buiten de deur.
  2. Koude uitsluiting is de enige variant waarbij het geld dat je spaart tijdens het partnerschap privé blijft. Zowel bij een beperkte als algehele gemeenschap van goederen en ook bij een verrekenbeding gaat het spaargeld door de helft. Mijn ervaring is dat spaargeld voor geregistreerd partners vaker een principieel punt is dan voor echtparen.

Tip: hier vind je een gratis model partnerschapsvoorwaarden dat uitgaat van koude uitsluiting.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven