Wat betekent koude uitsluiting in je huwelijkse voorwaarden?

Huwelijkse voorwaarden met koude uitsluiting houden in dat je niet kiest voor een gemeenschap van goederen en dat je ook geen verrekenbeding opneemt in de akte. Je kunt de woorden “koude uitsluiting” zien als een waarschuwing voor degene die financieel afhankelijk is van de ander. Bij een scheiding heb je geen recht op elkaars vermogen.

huwelijkse voorwaarden koude uitsluiting

Koude uitsluiting geldt niet voor alles

Dat je bij een scheiding geen recht hebt op het vermogen van je partner, betekent nog niet dat je helemaal geen bescherming hebt. Ook met koude uitsluiting in je huwelijkse voorwaarden heb je deze 5 rechten:

  1. Partneralimentatie. Vooraf helemaal afzien van partneralimentatie mag niet. Spreek je dit wel af in je huwelijkse voorwaarden? Dan kan de rechter een streep door die afspraak zetten bij een scheiding.
  2. Kinderalimentatie. De zorgplicht voor je kinderen vloeit voort uit het ouderschap. Je huwelijkse voorwaarden hebben daar geen invloed op.
  3. Vergoedingsrecht. Heb jij eigen geld, bijvoorbeeld een erfenis of schenking, geïnvesteerd in het koophuis van je echtgenoot? Dan mag je dat geld terug vragen bij een scheiding.
  4. Pensioenverevening. Het pensioen dat jullie opbouwen tijdens het huwelijk gaat door de helft bij een scheiding. Hiervan mag je afwijken in je huwelijkse voorwaarden. Maar koude uitsluiting hoeft nog niet te betekenen dat je afstand doet van pensioenverevening.
  5. Erfgenaam. Als je echtgenote geen testament heeft, dan gaat bij overlijden de hele erfenis naar jou. Van dat recht kun je geen afstand doen in huwelijkse voorwaarden. Wel kan je echtgenote jou onterven in haar testament. Maar ook dat mag niet voor 100%. Je kunt, ook bij een onterving, het vruchtgebruik van het huis en de inboedel claimen.

Tip: hier vind je een gratis model huwelijkse voorwaarden dat uitgaat van koude uitsluiting.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven