Als je partnerschapsvoorwaarden hebt en daarna gaat trouwen, heb je automatisch huwelijkse voorwaarden met dezelfde inhoud. Voor sommige stellen is dat precies wat ze willen, voor andere stellen juist niet.

Partnerschapsvoorwaarden en daarna trouwen met huwelijkse voorwaarden
Stel dat je een partnerschap bent aangegaan omdat je de zaken goed wilde regelen maar nog niet wilde trouwen. En je hebt daarbij partnerschapsvoorwaarden gemaakt omdat één van beiden ondernemer is. Als je daarna gaat trouwen, dan is de kans groot dat je dit wilt doen onder dezelfde voorwaarden. Gelukkig worden je partnerschapsvoorwaarden automatisch huwelijkse voorwaarden. Het is wel verstandig om bij je notaris te checken of deze veronderstelling juist is. Het kan bijvoorbeeld nodig zijn om je testament aan te passen, of om een testament te maken als je nog geen testament had. Dit zal per geval verschillen.
Partnerschapsvoorwaarden en daarna trouwen in gemeenschap van goederen
Misschien ben je een partnerschap aangegaan terwijl je nog niet zo lang een relatie had. Je hebt daarbij partnerschapsvoorwaarden gemaakt omdat je het vermogen op dat moment nog gescheiden wilde houden. Als je later gaat trouwen, bijvoorbeeld omdat je een kind verwacht, dan is het heel goed mogelijk dat je dit wilt doen in gemeenschap van goederen. In dat geval is het nodig om de partnerschapsvoorwaarden te schrappen of te vervangen door andere huwelijkse voorwaarden.
Het wijzigen van de afspraken is in 2012 een stuk simpeler en goedkoper geworden. Sinds dat jaar hoef je voor het overstappen naar een gemeenschap van goederen geen procedure meer te volgen via de rechtbank. Een afspraak bij de notaris is voldoende om dit in gang te zetten. Tip: hier vind je een voorbeeld akte waarmee je dit kunt regelen.