Wat is er veranderd voor huwelijkse voorwaarden per 1 januari 2018?

Er zijn aardig wat mensen die denken dat je tegenwoordig “standaard” huwelijkse voorwaarden hebt als je gaat trouwen. Het klopt dat je voor een paar afspraken geen huwelijkse voorwaarden meer nodig hebt per 1 januari 2018. Dankzij de beperkte gemeenschap van goederen hoeven sommige stellen niet meer naar de notaris. Maar voor veel stellen is het nog steeds nodig om huwelijkse voorwaarden op te stellen.

huwelijkse voorwaarden per 1 januari 2018

Wat is er wel veranderd per 1 januari 2018?

Als je na 1 januari 2018 trouwt, krijg je standaard een beperkte gemeenschap van goederen. Daar vallen privé bezittingen en schulden van voor het huwelijk niet meer in. Denk aan een studieschuld die je al had of een koophuis op één naam. Nieuwe bezittingen en schulden tijdens het huwelijk vallen wel in de gemeenschap, ook als ze op één naam staan. Wat ook buiten de gemeenschap blijft, zijn alle erfenissen en schenkingen die je krijgt. Ook wat je tijdens het huwelijk erft of geschonken krijgt, blijft er buiten.

Per 1 januari 2018 worden er minder huwelijkse voorwaarden gemaakt omdat veel stellen zich kunnen vinden in de nieuwe standaard regeling. Stel je bent beiden in loondienst, je hebt geen problematische schulden en je bent niet van plan om een bedrijf te starten tijdens het huwelijk. Vóór 2018 maakte je dan misschien huwelijkse voorwaarden met een finaal verrekenbeding. Daarin sprak je af dat bij een scheiding alles door de helft ging behalve de studieschulden, erfenissen, schenkingen en misschien het koophuis of ander vermogen dat je al had voor het huwelijk. Daarvoor hoef je nu dus geen voorwaarden meer te maken omdat de wet het standaard regelt. Je ziet daarom minder vaak een finaal verrekenbeding bij scheiding in huwelijkse voorwaarden.

jaartal:aantal huwelijkse voorwaarden:
201515525
201616114
201716249
201811475
201912335
202010936
202112188

Wat is er niet veranderd per 1 januari 2018?

Heb je problematische schulden van voor het huwelijk? Bijvoorbeeld een belastingschuld, onbetaalde rekeningen of problemen met deurwaarders? Alhoewel deze schulden niet in de beperkte gemeenschap van goederen vallen, kun je toch maar beter huwelijkse voorwaarden maken.

Een andere reden om nog steeds huwelijkse voorwaarden te maken is de situatie dat je ondernemer bent of van plan bent om tijdens het huwelijk een bedrijf te starten.

De beperkte gemeenschap van goederen regelt voor de meeste stellen betere uitgangspunten als het huwelijk eindigt in een scheiding. Maar loop je tijdens het huwelijk tegen een beslag van een schuldeiser aan? Of ga je failliet? Dan blijkt de positie van schuldeisers toch best sterk te zijn als je geen voorwaarden hebt. Los daarvan zullen veel ondernemers niet willen kiezen voor een beperkte gemeenschap van goederen vanwege de volgende regel:

Artikel 1:95a lid 1 Burgerlijk Wetboek

Indien een onderneming buiten de gemeenschap valt, komt ten bate van de gemeenschap een redelijke vergoeding voor de kennis, vaardigheden en arbeid die een echtgenoot ten behoeve van die onderneming heeft aangewend, voor zover een dergelijke vergoeding niet al op andere wijze ten bate van beide echtgenoten komt of is gekomen.

Bij een beperkte gemeenschap van goederen kan je partner bij een scheiding een claim hebben op de niet uitgekeerde winst in de onderneming die je al had voor het huwelijk.

Wil je nog wel een ouderwetse, volledige gemeenschap van goederen?

Willen jullie liever een ouderwetse, volledige gemeenschap van goederen? Dat kan nog steeds, maar daarvoor heb je wel huwelijkse voorwaarden nodig. Hier vind je een gratis model waarmee je dat kunt regelen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven