Wat is het verschil tussen huwelijkse voorwaarden en een beperkte gemeenschap van goederen?

Sinds 2018 wordt er vaak gezegd dat huwelijkse voorwaarden niet meer nodig zijn. Voor sommige stellen zal dat kloppen, maar voor andere stellen niet. Hierna volgt een handig overzicht van het verschil tussen huwelijkse voorwaarden of een beperkte gemeenschap van goederen:

Wat gebeurt er met:Beperkte gemeenschap van goederen:Huwelijkse voorwaarden:
huis voor huwelijk op 1 naamblijft privéblijft privé
huis voor huwelijk op 2 namenblijft van je samenblijft van je samen
nieuw huis tijdens huwelijk op 1 naamwordt van je samenwordt privé
nieuw huis tijdens huwelijk op 2 namenwordt van je samenwordt van je samen
privé schuld voor huwelijkblijft privéblijft privé
nieuwe schuld op 1 naam tijdens huwelijkwordt van je samenwordt privé
erfenis die je krijgtprivéprivé
schenking die je krijgtprivéprivé
bestaand bedrijf voor huwelijkblijft privéblijft privé
nieuw bedrijf tijdens huwelijkwordt van je samenprivé
gespaard voor huwelijkblijft privéblijft privé
gespaard tijdens huwelijkwordt van je samenwordt privé
pensioen opgebouwd tijdens huwelijk50/50 delen bij scheidingnaar keuze privé of samen

Wanneer zijn huwelijkse voorwaarden beter dan een (beperkte) gemeenschap van goederen?

Er zijn genoeg redenen waarom je de voorkeur kunt geven aan huwelijkse voorwaarden boven een beperkte gemeenschap van goederen:

  • Als je trouwt in beperkte gemeenschap van goederen, dan gaat alles wat je spaart tijdens het huwelijk door de helft bij een scheiding. Veel stellen willen hun geldzaken en spaarsaldo helemaal privé houden. Als dat voor jou een principiële kwestie is, dan past een gemeenschap van goederen niet bij je.
  • Heb je een beperkte gemeenschap van goederen en gaat het zakelijk niet goed? Bij een beperkte gemeenschap van goederen kun je een persoonlijk faillissement alleen samen aanvragen, waarna de hele gemeenschap failliet is. Ondernemers kunnen, hoe klein het risico ook is, maar beter huwelijkse voorwaarden maken.
  • Is het je tweede huwelijk, heb je uit je eerste huwelijk kinderen en verwacht je samen geen kinderen meer? Dan kan het een logische stap zijn om in huwelijkse voorwaarden af te spreken dat je het pensioen niet met elkaar wilt delen bij een scheiding.
huwelijkse voorwaarden beperkte gemeenschap van goederen

Meer info nodig?

Een probleem van de beperkte gemeenschap van goederen is dat het voor veel stellen niet duidelijk is wat het precies inhoudt en of het bij ze past. Het kan een goed idee zijn om bij de notaris een afspraak te maken voor een oriënterend gesprek over je situatie. Voor veel stellen zijn huwelijkse voorwaarden nog steeds een betere keuze dan een beperkte gemeenschap van goederen. Tip: kijk ook even in het menu onder video. Daar vind je een uitgebreide video’s met uitleg over de beperkte gemeenschap van goederen.

Scroll naar boven