Wat is het verschil tussen huwelijkse voorwaarden voor of na huwelijk?

Huwelijkse voorwaarden kun je voor of na je huwelijk maken. Maar de procedure en inhoud zijn niet hetzelfde. Gelukkig gaat het sinds 2012 wel een stuk eenvoudiger, sneller en goedkoper. Dit zijn 4 verschillen tussen voorwaarden die je voor of na je huwelijk maakt.

huwelijkse voorwaarden voor of na huwelijk

1. Gemeenschap van goederen opruimen

Maak je huwelijkse voorwaarden vóór je huwelijk, dan ontstaat er geen gemeenschap van goederen. Maak je huwelijkse voorwaarden ná je huwelijk, dan heb je wel een gemeenschap van goederen. En die moet je dus gaan verdelen. Dit betekent dat huwelijkse voorwaarden ná je trouwdag een andere inhoud hebben.

Artikel 1:94 lid 1 Burgerlijk Wetboek: Van het ogenblik van de voltrekking van het huwelijk bestaat tussen de echtgenoten van rechtswege een gemeenschap van goederen.

2. Huwelijkse voorwaarden ná het huwelijk werken niet meteen

Huwelijkse voorwaarden die je voor het huwelijk maakt, werken meteen vanaf het moment dat je elkaar het jawoord geeft. Huwelijkse voorwaarden die je na je trouwdag maakt, werken pas vanaf middernacht. Een klein verschil, maar het kan veel uitmaken. Stel dat je ’s ochtends je huwelijkse voorwaarden tekent en ’s middags een belangrijk zakelijk contract. Op dat moment bestaat je gemeenschap van goederen dus nog!

Artikel 1:120 lid 1 Burgerlijk Wetboek: Tijdens het huwelijk gemaakte of gewijzigde huwelijkse voorwaarden beginnen te werken op de dag, volgende op die waarop de akte is verleden, tenzij in de akte een later tijdstip is aangewezen.

3. Hogere kosten

Huwelijkse voorwaarden die je na je trouwdag maakt, zullen bijna altijd duurder zijn omdat er meer geregeld moet worden. Bijvoorbeeld een aparte akte voor de verdeling van de gemeenschap van goederen. Of een inschrijving bij het Kadaster.

4. Handtekening nodig van schuldeisers

Heb je tussen je trouwdag en je huwelijkse voorwaarden nieuwe schulden gemaakt? Nieuwe schulden vallen meestal in de gemeenschap van goederen. En om een schuld daar weer uit te halen heb je meestal een handtekening nodig van de betreffende schuldeiser. Dit betekent dat je behalve elkaar en de notaris ook nog een vierde partij nodig hebt. Dit kan bijvoorbeeld de bank zijn als je iets moet aanpassen in de hypotheek.

Tip: hier vind je een gratis voorbeeld voor het geval je per ongeluk in gemeenschap van goederen bent getrouwd.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven