Wat is het verschil tussen partnerschapsvoorwaarden en gemeenschap van goederen?

Steeds meer stellen kiezen voor een geregistreerd partnerschap. Je kunt het gratis aanvragen bij de gemeente en alles is automatisch geregeld. Maar het betekent ook dat je een (beperkte) gemeenschap van goederen krijgt. En omdat er steeds meer stellen een partnerschap aangaan, vragen ook steeds meer stellen zich af wat het verschil is tussen partnerschapsvoorwaarden en een gemeenschap van goederen. Hierna volgt een handig overzicht:

Wat gebeurt er met:Beperkte gemeenschap van goederen:Partnerschaps-
voorwaarden:
huis voor partnerschap op 1 naamblijft privéblijft privé
huis voor partnerschap op 2 namenblijft van je samenblijft van je samen
nieuw huis tijdens partnerschap op 1 naamwordt van je samenwordt privé
nieuw huis tijdens partnerschap op 2 namenwordt van je samenwordt van je samen
privé schuld voor partnerschapblijft privéblijft privé
nieuwe schuld op 1 naam tijdens partnerschapwordt van je samenwordt privé
erfenis die je krijgtprivéprivé
schenking die je krijgtprivéprivé
bestaand bedrijf voor partnerschapblijft privéblijft privé
nieuw bedrijf tijdens partnerschapwordt van je samenprivé
gespaard voor partnerschapblijft privéblijft privé
gespaard tijdens partnerschapwordt van je samenwordt privé
pensioen opgebouwd tijdens partnerschap50/50 delen als je uit elkaar gaatnaar keuze privé of samen

Wanneer zijn partnerschapsvoorwaarden beter dan een (beperkte) gemeenschap van goederen?

Er zijn genoeg redenen waarom je de voorkeur kunt geven aan partnerschapsvoorwaarden boven een beperkte gemeenschap van goederen:

  • Als je een partnerschap aangaat in beperkte gemeenschap van goederen, dan gaat alles wat je spaart tijdens het partnerschap door de helft als je uit elkaar gaat. Veel stellen willen hun geldzaken en spaarsaldo helemaal privé houden. Als dat voor jou een principiële kwestie is, dan past een gemeenschap van goederen niet bij je.
  • Heb je een beperkte gemeenschap van goederen en gaat het zakelijk niet goed? Bij een beperkte gemeenschap van goederen kun je een persoonlijk faillissement alleen samen aanvragen, waarna de hele gemeenschap failliet is. Ondernemers kunnen, hoe klein het risico ook is, maar beter partnerschapsvoorwaarden maken.
  • Heb je kinderen uit een eerder huwelijk en verwacht je samen geen kinderen meer? Dan kan het een logische stap zijn om in je partnerschapsvoorwaarden af te spreken dat je het pensioen niet met elkaar wilt delen als je uit elkaar gaat. Wanneer je al een keer de helft van je pensioen hebt ingeleverd, dan wil je dat vast niet nog een keer doen.
verschil tussen partnerschapsvoorwaarden en gemeenschap van goederen

Meer info nodig?

Een probleem van de beperkte gemeenschap van goederen is dat het voor veel stellen niet duidelijk is wat het precies inhoudt en of het bij ze past. Het kan een goed idee zijn om bij de notaris een afspraak te maken voor een oriënterend gesprek over je situatie. Tip: kijk ook even in het menu onder video. Daar vind je twee uitgebreide video’s met uitleg over de beperkte gemeenschap van goederen en de aandachtspunten wanneer je kiest voor partnerschapsvoorwaarden.

Liever nog een ouderwetse, volledige gemeenschap van goederen?

Willen jullie liever een volledige gemeenschap van goederen, net zoals vroeger? Dat kan met dit gratis model voor je partnerschapsvoorwaarden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven