Wat is het verschil tussen partnerschapsvoorwaarden voor of tijdens partnerschap?

Partnerschapsvoorwaarden kun je het beste vóór je partnerschap regelen. Want partnerschapsvoorwaarden die je tijdens het partnerschap maakt, zijn duurder en ingewikkelder. Maar gelukkig niet meer zo duur en ingewikkeld als vroeger. Want sinds 2012 heb je geen goedkeuring van de rechter meer nodig. Dit zijn 4 verschillen als je de voorwaarden pas tijdens je partnerschap maakt.

partnerschapsvoorwaarden tijdens partnerschap

1. Gemeenschap van goederen verdelen

Maak je voorwaarden vóór je partnerschap, dan ontstaat er geen gemeenschap van goederen. Maak je partnerschapsvoorwaarden tijdens het partnerschap, dan heb je wel een gemeenschap van goederen. En die moet je dus gaan verdelen. Dit betekent dat voorwaarden ná je partnerschap een andere inhoud hebben.

2. Partnerschapsvoorwaarden tijdens je partnerschap werken pas de dag erna.

Voorwaarden die je vóór het partnerschap maakt, werken meteen vanaf het begin van je partnerschap. Partnerschapsvoorwaarden die je tijdens het partnerschap maakt, werken pas vanaf middernacht. Een klein verschil, maar het kan veel uitmaken. Stel dat je ’s ochtends je partnerschapsvoorwaarden tekent en ’s middags een belangrijk zakelijk contract. Op dat moment bestaat je gemeenschap van goederen dus nog!

3. Tijdens je partnerschap zijn de kosten hoger

Partnerschapsvoorwaarden die je na je partnerschap maakt, zullen bijna altijd duurder zijn omdat er meer geregeld moet worden. Bijvoorbeeld een aparte akte voor de verdeling van de gemeenschap van goederen. Of een inschrijving bij het Kadaster.

4. Medewerking nodig van schuldeisers

Heb je tussen de registratie van je partnerschap en het maken van je voorwaarden nieuwe schulden gemaakt? Nieuwe schulden vallen meestal in de gemeenschap van goederen. En om een schuld daar weer uit te halen heb je meestal een handtekening nodig van de betreffende schuldeiser. Dit betekent dat je behalve elkaar en de notaris ook nog een vierde partij nodig hebt. Dit kan bijvoorbeeld de bank zijn als je iets moet aanpassen in de hypotheek.

Tip: hier vind je een gratis model waarmee je tijdens het partnerschap voorwaarden kunt maken.

Scroll naar boven