Niemand staat natuurlijk te springen om naar de notaris te gaan voor huwelijkse voorwaarden. Maar soms is het niet anders. In het leven kom je nou eenmaal dingen tegen die niet leuk zijn maar wel noodzakelijk. Mocht je op zoek zijn naar een excuus om geen huwelijkse voorwaarden te maken, dit zijn de 4 belangrijkste nadelen.

1. Huwelijkse voorwaarden zijn niet gratis
Het eerste en meest voor de hand liggende nadeel van huwelijkse voorwaarden is dat je kosten moet maken. Gelukkig komen veel stellen er achter dat de beperkte gemeenschap van goederen prima bij ze past en dat huwelijkse voorwaarden niet meer nodig zijn. De tarieven zijn vrij, dus het kan uit om bij meerdere notarissen de prijzen op te vragen. Dat kan al gauw een paarhonderd euro schelen in de kosten.
2. Geen leuk onderwerp
Een belangrijke reden om je huwelijkse voorwaarden zo vroeg mogelijk te regelen, is dat het gewoon geen leuk onderwerp is om met je partner te bespreken. Het kan zijn dat je met elkaar een paar pittige gesprekken moet voeren over lastige kwesties. En je wilt natuurlijk niet dat dit de sfeer verpest vlak voor de grote dag. Zorg dus dat het zo snel mogelijk van je lijst af is, zodat je daarna weer met leuke zaken bezig kunt.
3. Extra administratie
Wanneer je trouwt met huwelijkse voorwaarden, is het belangrijk om ook echt te doen wat je afspreekt. Spreek je af om jaarlijks af te rekenen maar doe je dit niet? Dan kunnen de gevolgen groot zijn. Trouw je buiten gemeenschap van goederen maar leef je alsof alles van je samen is? Hoe ga je dat weer uit elkaar halen bij een scheiding of faillissement? Bij een (beperkte) gemeenschap van goederen maakt het niet zoveel uit wat je doet omdat alles wat je tijdens het huwelijk doet in beginsel voor gezamenlijke rekening is. Een van de nadelen van huwelijkse voorwaarden is dat je meer moet bijhouden. En soms zal het nodig zijn om de afspraken te wijzigen of aan te vullen. En dat leidt weer tot extra kosten.
4. Notaris says no
Wie huwelijkse voorwaarden maakt, komt er achter dat er genoeg keuzes zijn maar dat iemand anders bepaalt wat er te kiezen valt. Misschien heb je zelf de onderwerpen bedacht waarover je iets wilt afspreken. Of heb je misschien zelfs al wat op papier gezet. Eenmaal bij de notaris blijkt al snel dat sommige afspraken helemaal niet toegestaan zijn in huwelijkse voorwaarden. Of moet je opeens keuzes maken over onderwerpen waar je zelf nog niet over nagedacht had. Ook op de procedure voor het maken van huwelijkse voorwaarden heb je weinig invloed. De notaris zal pas een concept maken, nadat de notaris met jullie beiden heeft gesproken.