Wat zijn de nadelen van partnerschapsvoorwaarden?

Je staat uiteraard niet te springen om naar de notaris te gaan voor het regelen van je voorwaarden. Veel stellen kiezen juist voor een partnerschap omdat het zo makkelijk en gratis is. En dan blijkt opeens dat je voorwaarden nodig hebt. Wordt het toch nog ingewikkeld en prijzig. Mocht je op zoek zijn naar een reden om geen partnerschapsvoorwaarden te maken, dit zijn de 4 grootste nadelen.

partnerschapsvoorwaarden nadelen

1. Partnerschapsvoorwaarden kosten geld

Het eerste en meest voor de hand liggende nadeel van partnerschapsvoorwaarden is dat ze niet gratis zijn. Gelukkig komen veel stellen er achter dat de beperkte gemeenschap van goederen prima bij ze past en dat partnerschapsvoorwaarden niet meer nodig zijn. De tarieven zijn vrij, dus het kan uit om bij meerdere notarissen de prijzen op te vragen. Dat kan al gauw een paarhonderd euro schelen in de kosten.

2. Niet leuk om mee bezig te zijn

Een belangrijke reden om je partnerschapsvoorwaarden zo vroeg mogelijk te regelen, is dat het gewoon geen leuk onderwerp is om met je partner te bespreken. Het kan zijn dat je met elkaar een paar pittige gesprekken moet voeren over lastige kwesties. En je wilt natuurlijk niet dat dit de sfeer verpest vlak voor de grote dag. Zorg dus dat het zo snel mogelijk van je lijst af is, zodat je daarna weer met leuke zaken bezig kunt.

3. Extra administratie

Wanneer je kiest voor partnerschapsvoorwaarden, dan is het belangrijk om ook echt te doen wat je afspreekt. Spreek je af om jaarlijks af te rekenen maar doe je dit niet? Dan kunnen de gevolgen groot zijn. Ga je het partnerschap aan buiten gemeenschap van goederen maar leef je alsof alles van je samen is? Hoe ga je dat weer uit elkaar halen bij een scheiding of faillissement? Bij een (beperkte) gemeenschap van goederen maakt het niet zoveel uit wat je doet omdat alles wat je tijdens het geregistreerd partnerschap doet in beginsel voor gezamenlijke rekening is. Een van de nadelen van partnerschapsvoorwaarden is dat je meer moet bijhouden. En soms zal het nodig zijn om de afspraken te wijzigen of aan te vullen. En dat leidt weer tot extra kosten.

4. Notaris says no

Wie partnerschapsvoorwaarden maakt, komt er achter dat er genoeg keuzes zijn maar dat iemand anders bepaalt wat er te kiezen valt. Misschien heb je zelf de onderwerpen bedacht waarover je iets wilt afspreken. Of heb je misschien zelfs al wat op papier gezet. Eenmaal bij de notaris blijkt al snel dat sommige afspraken helemaal niet toegestaan zijn in je voorwaarden. Of moet je opeens keuzes maken over onderwerpen waar je zelf nog niet over nagedacht had. Ook op de procedure voor het maken van partnerschapsvoorwaarden heb je weinig invloed. De notaris zal normaal gezien pas een concept maken, nadat de notaris met jullie beiden heeft gesproken op kantoor.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven