Wat zijn de voordelen van huwelijkse voorwaarden?

In Nederland heeft ongeveer een kwart van de echtparen huwelijkse voorwaarden. De belangrijkste reden daarvoor is de volledige gemeenschap van goederen die je tot 2018 standaard kreeg bij een huwelijk. Maar dankzij een nieuwe wet heb je bij een huwelijk na 2018 nu een beperkte gemeenschap van goederen. Dat neemt niet weg dat huwelijkse voorwaarden nog steeds een paar belangrijke voordelen hebben.

huwelijkse voorwaarden voordelen

1. Spaargeld privé houden

Voor veel stellen is hun spaargeld een principiële kwestie. Uitgangspunt van de beperkte gemeenschap van goederen is dat alles wat je tijdens het huwelijk verdient van je samen is. Dit betekent dat alles wat je spaart tijdens het huwelijk door de helft gaat bij een scheiding. Ook als je geld spaart op een eigen bankrekening die je al had vóór het huwelijk. Als je dit privé wilt houden, dan past de gemeenschap van goederen niet bij je. Een voordeel van huwelijkse voorwaarden is dat je kunt afspreken om de toename van je spaargeld tijdens het huwelijk privé te houden.

2. Erfbelasting besparen

Veel stellen sluiten een overlijdensrisicoverzekering af waarmee bij overlijden de hypotheek kan worden afgelost. Bij een gemeenschap van goederen kan zo’n uitkering belast zijn. Dit komt doordat de overledene via de gemeenschap mee heeft betaald aan de premies. Gelukkig is de vrijstelling zo hoog dat de erfbelasting in de praktijk wel meevalt. Maar er zijn ook stellen die grote bedragen verzekeren terwijl ze daarnaast ook al veel vermogen hebben. En dan kan de erfbelasting oplopen tot 20%. Een voordeel van huwelijkse voorwaarden is dat je de verzekering privé kunt houden waardoor de uitkering onbelast is.

3. Niet samen failliet gaan

Als ondernemer loop je altijd het risico op een rechtszaak, beslag of in het ergste geval een faillissement. Als partner van de ondernemer ga je daar altijd wat van merken, zelfs als je niet getrouwd bent. Maar ben je wel getrouwd, dan heb je liever huwelijkse voorwaarden dan een gemeenschap van goederen. Want één van de belangrijkste voordelen van huwelijkse voorwaarden is dat je niet samen failliet gaat omdat ieder zijn eigen vermogen heeft. Denk bijvoorbeeld aan het geld dat je spaart tijdens het huwelijk. Dat valt in de beperkte gemeenschap van goederen en biedt dus verhaal voor schuldeisers als je echtgenoot failliet gaat. In dat geval kun je maar beter voorwaarden hebben.

4. Zelf bepalen wat je wel en niet met elkaar deelt

Bij een beperkte gemeenschap van goederen bepaalt de wet wat van je samen is en wat privé blijft. Veel stellen hebben daar hun eigen ideeën over. Een voordeel van huwelijkse voorwaarden is dat je zelf kunt bepalen wat privé en gezamenlijk is. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om een gemeenschap van goederen te maken waarin je alleen het huis stopt terwijl je verder alles, zoals je spaargeld, privé houdt.

5. Soms zijn huwelijkse voorwaarden voordeliger voor de zwakste partij

De beperkte gemeenschap van goederen pakt niet voor iedereen goed uit. Denk bijvoorbeeld aan een stel dat al 10 jaar bij elkaar is en samen kinderen heeft. Vaak staat het huis door toeval op één naam. Met een beperkte gemeenschap van goederen blijft dat huis privé vermogen, terwijl veel stellen het juist gezamenlijk willen maken. In huwelijkse voorwaarden kun je nog steeds kiezen voor een ouderwetse, algehele gemeenschap van goederen.

Een ander voorbeeld is de situatie dat één van beiden al voor het huwelijk vermogen heeft opgebouwd en daarvan leeft, terwijl de ander nog werkt en zoveel mogelijk probeert te sparen. Dat spaargeld gaat bij een beperkte gemeenschap van goederen door de helft, terwijl het voorhuwelijkse vermogen privé blijft. Als je dit onredelijk vindt, dan kun je huwelijkse voorwaarden maken waarbij alles privé blijft, dus ook wat je spaart en belegt tijdens het huwelijk. In bijzondere gevallen kunnen huwelijkse voorwaarden voor de financieel zwakkere partij voordeliger zijn dan een beperkte gemeenschap van goederen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven