Ongeveer een kwart van alle stellen maakt voorwaarden. Dit komt doordat we in Nederland tot 2018 voor zowel echtparen als geregistreerd partners de algehele gemeenschap van goederen hadden. Slechts een paar landen in de wereld kennen dat systeem. Veel gebruikelijker is een beperkte gemeenschap van goederen, waarbij alleen de toename van het vermogen tijdens het huwelijk of partnerschap wordt gedeeld. Dankzij een nieuwe wet is dat sinds 2018 ook in Nederland het uitgangspunt. Maar ondanks de invoering van de beperkte gemeenschap van goederen hebben partnerschapsvoorwaarden nog steeds veel voordelen.

1. Spaargeld privé houden
Voor veel stellen is het spaargeld een principiële kwestie. Uitgangspunt van de beperkte gemeenschap van goederen is dat alles wat je tijdens het partnerschap verdient van je samen is. Dit betekent dat alles wat je spaart tijdens het partnerschap door de helft gaat wanneer je uit elkaar gaat. Ook als je geld spaart op een eigen bankrekening die je al had vóór het partnerschap. Als je dit privé wilt houden, dan past de gemeenschap van goederen niet bij je.
Een voordeel van partnerschapsvoorwaarden is dat je kunt afspreken om de toename van je spaargeld tijdens het partnerschap privé te houden.
2. Erfbelasting besparen
Veel stellen sluiten een overlijdensrisicoverzekering af waarmee bij overlijden de hypotheek kan worden afgelost. Bij een gemeenschap van goederen kan zo’n uitkering belast zijn. Dit komt doordat de overledene via de gemeenschap mee heeft betaald aan de premies. Gelukkig is de vrijstelling zo hoog dat de erfbelasting in de praktijk wel meevalt. Maar er zijn ook stellen die grote bedragen verzekeren terwijl ze daarnaast ook al veel vermogen hebben. En dan kan de erfbelasting oplopen tot 20%.
Een voordeel van partnerschapsvoorwaarden is dat je de verzekering privé kunt houden waardoor de uitkering onbelast is.
3. Niet samen failliet gaan
Als ondernemer loop je altijd het risico op een rechtszaak, beslag of in het ergste geval een faillissement. Als partner van de ondernemer ga je daar altijd wat van merken, zelfs wanneer je ongehuwd samenwoont. Maar bij een partnerschap heb je liever partnerschapsvoorwaarden dan een gemeenschap van goederen. Want één van de belangrijkste voordelen van partnerschapsvoorwaarden is dat je niet samen failliet gaat omdat ieder zijn eigen vermogen heeft. Denk bijvoorbeeld aan het geld dat je spaart tijdens je partnerschap. Dat valt in de beperkte gemeenschap van goederen en biedt dus verhaal voor schuldeisers als je partner failliet gaat. Dan heb je toch liever voorwaarden.
4. Zelf bepalen wat je wel en niet met elkaar deelt
Bij een beperkte gemeenschap van goederen bepaalt de wet wat van je samen is en wat privé blijft. Veel stellen hebben daar hun eigen ideeën over. Een voordeel van partnerschapsvoorwaarden is dat je zelf kunt bepalen wat privé en gezamenlijk is. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om een gemeenschap van goederen te maken waarin je alleen het huis stopt terwijl je verder alles, zoals je spaargeld, privé houdt.
5. Soms zijn partnerschapsvoorwaarden voordeliger voor de zwakste partij
De beperkte gemeenschap van goederen pakt niet voor iedereen goed uit. Denk bijvoorbeeld aan een stel dat al 10 jaar bij elkaar is en samen kinderen heeft. Vaak staat het huis door toeval op één naam. Met een beperkte gemeenschap van goederen blijft dat huis privé vermogen, terwijl veel stellen het juist gezamenlijk willen maken. In partnerschapsvoorwaarden kun je nog steeds kiezen voor een ouderwetse, algehele gemeenschap van goederen.
Een ander voorbeeld is de situatie dat één van beiden al voor het partnerschap vermogen heeft opgebouwd en daarvan leeft, terwijl de ander nog werkt en zoveel mogelijk probeert te sparen. Dat spaargeld gaat bij een beperkte gemeenschap van goederen door de helft, terwijl het vermogen dat je al had privé blijft. Als je dit onredelijk vindt, dan kun je partnerschapsvoorwaarden maken waarbij alles privé blijft, dus ook wat je spaart en belegt tijdens je partnerschap.
In bijzondere gevallen kunnen partnerschapsvoorwaarden voor de financieel zwakkere partij juist voordelen hebben ten opzichte van een beperkte gemeenschap van goederen.