Welke huwelijkse voorwaarden zijn het beste voor een ondernemer?

Ondernemer zijn, dat is misschien wel de belangrijkste reden voor stellen om huwelijkse voorwaarden te maken. De grote meerderheid van alle echtparen kiest daarbij voor één van de volgende 5 huwelijksgoederenstelsels:

  1. Algehele gemeenschap van goederen.
  2. Beperkte gemeenschap van goederen.
  3. Periodiek verrekenbeding.
  4. Finaal verrekenbeding.
  5. Koude uitsluiting.

Wil jij huwelijkse voorwaarden maken omdat je een eigen bedrijf hebt Hierna volgt een overzicht van de voordelen en nadelen van de 5 meest gekozen opties.

huwelijkse voorwaarden ondernemer

1. Algehele gemeenschap van goederen

Tot 1 januari 2018 kreeg je bij een huwelijk zonder voorwaarden automatisch een algehele gemeenschap van goederen. Dit houdt in dat je samen één vermogen hebt waarin alle bezittingen en schulden vallen. De enige uitzonderingen zijn erfenissen en schenkingen waarbij de overledene of de schenker een uitsluitingsclausule heeft opgenomen. Dat vermogen blijft wel privé. Bij een huwelijk ná 1 januari 2018 krijg je standaard geen algehele gemeenschap meer, maar je kunt er nog wel voor kiezen in huwelijkse voorwaarden.

Voordelen: Er zijn genoeg stellen met een nagenoeg risicoloze onderneming zonder schulden die gehuwd zijn in algehele gemeenschap van goederen. Zolang je niet uit elkaar gaat, is er niks aan de hand.

Nadelen: 1) als het zakelijk verkeerd afloopt, dan ben je samen failliet 2) bij een scheiding heb je ieder recht op de helft van de waarde van het bedrijf.

2. Beperkte gemeenschap van goederen

Als je trouwt na 1 januari 2018 heb je standaard een beperkte gemeenschap van goederen. Dit is de enige van de 5 mogelijkheden waarvoor je geen huwelijkse voorwaarden nodig hebt. Dit is nu de standaard wettelijke regeling.

Voordelen: een onderneming die je al had vóór het huwelijk valt niet in de beperkte gemeenschap.

Nadelen: 1) ook met een beperkte gemeenschap van goederen ben je samen failliet als het zakelijk verkeerd afloopt 2) bij een scheiding heeft je ex geen recht op het bedrijf maar mogelijk wel recht op wat je hebt verdiend met het bedrijf.

Artikel 63 lid 1 Faillissementswet:

Het faillissement van de persoon die in enige gemeenschap van goederen gehuwd is of in enige gemeenschap van goederen een geregistreerd partnerschap is aangegaan, wordt als faillissement van die gemeenschap behandeld. Het omvat, behoudens de uitzonderingen van artikel 21, alle goederen, die in de gemeenschap vallen, en strekt ten behoeve van alle schuldeisers, die op de goederen der gemeenschap verhaal hebben.

Artikel 1:95a lid 1 Burgerlijk Wetboek:

Indien een onderneming buiten de gemeenschap valt, komt ten bate van de gemeenschap een redelijke vergoeding voor de kennis, vaardigheden en arbeid die een echtgenoot ten behoeve van die onderneming heeft aangewend, voor zover een dergelijke vergoeding niet al op andere wijze ten bate van beide echtgenoten komt of is gekomen.

3. Periodiek verrekenbeding

Het periodieke verrekenbeding was een populaire clausule in de jaren ’80 en ’90. Hiermee kon je trouwen buiten gemeenschap van goederen en toch samen iets opbouwen. Elk jaar verrekende je het spaargeld met elkaar. Stel dat één van beiden in een jaar € 15.000,- heeft gespaard en de ander € 5.000,-. De ene geeft dan € 5.000,- aan de ander zodat je beiden in dat jaar € 10.000,- hebt gespaard.

Voordelen: de niet-ondernemer is beschermd bij faillissement en als je de verrekening jaarlijks uitvoert heb je bij een scheiding geen aanspraak op elkaars vermogen.

Nadelen: vervelende gevolgen als je niet jaarlijks afrekent. In extreme gevallen gaat het hele vermogen “voor straf” door de helft bij een scheiding! Deze optie voor je huwelijkse voorwaarden is alleen geschikt voor de ondernemer die ook echt van plan is om jaarlijks te verrekenen.

4. Finaal verrekenbeding

Een populaire optie tot de invoering van de beperkte gemeenschap van goederen in 2018. En ook vaak gekozen door de ondernemer die huwelijkse voorwaarden maakt. Met het finale verrekenbeding kun je buiten gemeenschap van goederen trouwen, terwijl je bij een scheiding toch alles door de helft deelt. Hierbij kun je eigen uitzonderingen maken. Zoals je studieschuld, spaargeld van voor je huwelijk en erfenissen en schenkingen. En natuurlijk ondernemingsvermogen.

Voordelen: bescherming tegen schuldeisers terwijl je onderling wel alles met elkaar deelt. Vooral voor ondernemers een betere optie dan de beperkte gemeenschap van goederen.

Nadelen: goed oppassen met wat je afspreekt, want bij een afrekening alsof er een algehele of beperkte gemeenschap van goederen was, gaat respectievelijk het bedrijf of wat je daarmee hebt verdiend door de helft. Beiden is mogelijk niet je bedoeling.

5. Koude uitsluiting

Zowel onder de oude als de nieuwe wet zal koude uitsluiting de populairste optie zijn voor ondernemers. Koude uitsluiting betekent dat alles blijft zoals het is. Je houdt ieder je eigen vermogen, er ontstaat geen gemeenschap van goederen en je spreekt ook geen verrekenbeding af.

Voordelen: duidelijke en eenvoudige regeling, past bij stellen die hun financiën vanwege een onderneming gescheiden willen houden.

Nadelen: Als je (onverwacht) toch in een traditionele rolverdeling belandt, kan deze variant achteraf onredelijk uitpakken. Denk aan de situatie dat de ondernemer veel vermogen opbouwt en de ander niks opbouwt vanwege de zorg voor het gezin.

Tip: in het menu onder voorbeelden vind je modellen voor huwelijkse voorwaarden met de opties 4 en 5.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven