Welke mogelijkheden heb je als je huwelijkse voorwaarden wilt maken?

Wil jij weten welke mogelijkheden je hebt als je huwelijkse voorwaarden maakt? Van alle gehuwde stellen kiest een grote meerderheid voor één van de volgende vijf huwelijksgoederenstelsels:

huwelijkse voorwaarden mogelijkheden
  1. Algehele gemeenschap van goederen.
  2. Beperkte gemeenschap van goederen.
  3. Periodiek verrekenbeding.
  4. Finaal verrekenbeding.
  5. Koude uitsluiting.

Hierna volgt een korte samenvatting met de voordelen en nadelen van deze 5 mogelijkheden voor je huwelijkse voorwaarden.

1. Algehele gemeenschap van goederen

Tot 1 januari 2018 kreeg je bij een huwelijk zonder voorwaarden automatisch een algehele gemeenschap van goederen. Dit houdt in dat je samen één vermogen hebt waarin alle bezittingen en schulden vallen. De enige uitzonderingen zijn erfenissen en schenkingen waarbij de overledene of de schenker een uitsluitingsclausule heeft opgenomen. Dat vermogen blijft wel privé. Bij een huwelijk ná 1 januari 2018 krijg je standaard geen algehele gemeenschap meer, maar je kunt er nog wel voor kiezen in huwelijkse voorwaarden.

Voordelen: bij een traditionele rolverdeling (de één zorgt voor het gezin en de ander verwerft het inkomen) is een algehele gemeenschap van goederen nog steeds een passende manier om je zaken te regelen.

Nadelen: 1) als het zakelijk verkeerd afloopt, dan ben je samen failliet 2) een erfenis zonder uitsluitingsclausule gaat wel door de helft, terwijl je dat misschien niet wilt.

2. Beperkte gemeenschap van goederen

Als je trouwt na 1 januari 2018 heb je standaard een beperkte gemeenschap van goederen. Dit is de enige van de 5 mogelijkheden waarvoor je geen huwelijkse voorwaarden nodig hebt. Dit is nu de standaard wettelijke regeling.

Voordelen: schulden en bezittingen van vóór het huwelijk blijven privé en ook erfenissen en schenkingen tijdens het huwelijk zijn privé. Alles wat je verdient of zelf opbouwt tijdens het huwelijk gaat wel door de helft. Veel stellen vinden dit een prima regeling.

Nadelen: 1) ook met een beperkte gemeenschap van goederen ben je samen failliet als het zakelijk verkeerd afloopt 2) sommige stellen willen het vermogen van vóór het huwelijk ook met elkaar delen omdat ze al lang bij elkaar zijn.

3. Periodiek verrekenbeding

Het periodieke verrekenbeding was een populaire clausule in de jaren ’80 en ’90. Hiermee kon je trouwen buiten gemeenschap van goederen en toch samen iets opbouwen. Elk jaar verrekende je het spaargeld met elkaar. Stel dat één van beiden in een jaar € 10.000,- heeft gespaard en de ander € 5.000,-. De ene geeft dan € 2.500,- aan de ander zodat je beiden in dat jaar € 7.500,- hebt gespaard.

Voordelen: beschermd bij faillissement en als je de verrekening jaarlijks uitvoert heb je bij een scheiding geen aanspraak op elkaars vermogen.

Nadelen: vervelende gevolgen als je niet jaarlijks afrekent. In extreme gevallen gaat het hele vermogen “voor straf” door de helft bij een scheiding!

4. Finaal verrekenbeding

De populairste optie tot de invoering van de beperkte gemeenschap van goederen in 2018. Met het finale verrekenbeding kon je buiten gemeenschap van goederen trouwen, terwijl je bij een scheiding toch alles door de helft deelde. Hierbij kon je eigen uitzonderingen maken. Zoals je studieschuld, spaargeld van voor je huwelijk en erfenissen en schenkingen. Hierdoor had het finaal verrekenbeding in de praktijk ongeveer dezelfde uitkomst als een beperkte gemeenschap van goederen.

Voordelen: bescherming tegen schuldeisers terwijl je onderling wel alles met elkaar deelt. Vooral voor ondernemers een betere optie dan de beperkte gemeenschap van goederen.

Nadelen: lastig om vóór het huwelijk precies aan te geven welke toekomstige bezittingen en schulden je wilt uitzonderen. Het is daarom verstandig om regelmatig de voorwaarden door te nemen met de notaris. Bijvoorbeeld elke 5 jaar. Maar in de praktijk doen stellen dit niet.

5. Koude uitsluiting

Zowel onder de oude als de nieuwe wet is koude uitsluiting de beste optie voor stellen die uit principe alles zoveel mogelijk gescheiden willen houden. Denk bijvoorbeeld aan de situatie dat je beiden ondernemer bent en de andere mogelijkheden voor je huwelijkse voorwaarden te ingewikkeld zijn.

Voordelen: duidelijke en eenvoudige regeling, past bij stellen die hun financiën gescheiden willen houden.

Nadelen: je kunt niet alles uitsluiten. Alimentatie uitsluiten mag bijvoorbeeld niet. En als je onverwacht toch in een traditionele rolverdeling belandt, dan kan deze variant achteraf onredelijk uitpakken.

Tip: in het menu onder voorbeelden vind je gratis modellen voor optie 1, 4 en 5.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven