Welke voordelen heeft een beperkte gemeenschap van goederen?

Een beperkte gemeenschap van goederen past niet bij iedereen, maar heeft wel een paar voordelen waar de meeste mensen achter staan.

voordelen beperkte gemeenschap van goederen

1. Erfenissen en schenkingen blijven standaard privé

Tot 2018 kreeg je standaard een algehele gemeenschap van goederen. Of de erfenis van je ouders daar wel of niet in viel, hing af van het testament van je ouders. Als daar een privé clausule in stond, bleef de erfenis er buiten. Was er geen testament of stond er geen privé clausule in? Dan viel de erfenis in de algehele gemeenschap van goederen. Het gevolg was dat je deze met elkaar moest delen bij een eventuele scheiding. Bij de beperkte gemeenschap van goederen blijven alle erfenissen standaard privé. Hetzelfde geldt voor schenkingen die je vóór of tijdens het huwelijk krijgt. Ook die vielen standaard wel in de algehele gemeenschap van goederen maar standaard niet in de beperkte gemeenschap van goederen.

2. Voorhuwelijkse schulden blijven privé

Een tweede reden waarom veel stellen huwelijkse voorwaarden maakten, waren studieschulden, kredieten of andere schulden van vóór het huwelijk. Al deze schulden vielen standaard in de algehele gemeenschap van goederen. Wie trouwt ná 2018 krijgt standaard een beperkte gemeenschap van goederen waar privé schulden van vóór het huwelijk niet meer in vallen. Hierdoor draai je bij een scheiding niet op voor de studieschuld van je ex. Dit is wat mij betreft één van de belangrijkste voordelen van de beperkte gemeenschap van goederen. De meeste mensen staan hier volledig achter. Let op: schulden die je tijdens het huwelijk maakt, vallen wel in de beperkte gemeenschap van goederen. Ook als je een schuld aangaat op één naam!

3. Onderneming blijft privé

Meer dan een miljoen Nederlanders zijn ZZP’er. Veel eenmanszaken hebben weinig activa en kleine risico’s. Toch is het geheel aan te merken als een onderneming. En enig risico is er natuurlijk altijd. Denk bijvoorbeeld aan de aansprakelijkheid voor belastingen en heffingen, zoals de BTW. Of aan de aansprakelijkheid voor schade die ontstaat door een gemaakte fout.

Als je uit elkaar gaat, is het ondernemingsvermogen dat je al had vóór het huwelijk privé gebleven. Maar wat je verdiend hebt met het bedrijf tijdens het huwelijk, gaat in beginsel wel door de helft. Ook ga je – als het zakelijk verkeerd afloopt – nog altijd samen failliet, net als bij de oude algehele gemeenschap van goederen. Een beperkte gemeenschap van goederen heeft voor ondernemers dus voordelen, maar ook nadelen. Zelf raad ik ondernemers altijd af om te trouwen zonder huwelijkse voorwaarden. Een populaire variant voor ondernemers is het zogenoemde “finale verrekenbeding”. Dit houdt in dat je niet samen failliet gaat, maar wel samen iets kunt delen als je uit elkaar zou gaan. Je spreekt in dat geval van tevoren al af wat wel en niet door de helft gaat.

Let op: een bedrijf dat je start tijdens het huwelijk valt standaard in de beperkte gemeenschap. Ook als je het aangaat op één naam!

4. Geen kosten

Het mooie aan de beperkte gemeenschap van goederen is dat het niks kost. Een huwelijk kun je gratis regelen bij de gemeente en je krijgt automatisch een beperkte gemeenschap van goederen. Je hoeft dus niet meer naar de notaris om schenkingen, erfenissen en studieschulden privé te houden.

Hier kun je een voorbeeld bekijken van huwelijkse voorwaarden met een finaal verrekenbeding.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven