Zijn de kosten voor huwelijkse voorwaarden aftrekbaar?

Trouwen is al duur genoeg, dus wil je liever niet teveel betalen voor je huwelijkse voorwaarden. Helaas zijn de kosten voor je huwelijkse voorwaarden niet aftrekbaar, maar gelukkig zijn er wel andere manieren om te besparen op de kosten bij de notaris.

huwelijkse voorwaarden aftrekbaar

1. Check goed of je wel echt huwelijkse voorwaarden nodig hebt.

Meestal kom je niet onder de notaris uit. Maar er zijn wel degelijk een paar afspraken die je op papier kunt zetten zonder notaris:

  • Sommige afspraken over vergoedingsrechten mag je zelf opschrijven.
  • Je hebt geen notaris meer nodig om vast te leggen welke roerende zaken van wie zijn.

In 2018 is de wet veranderd. Je krijgt nu standaard een “beperkte” gemeenschap van goederen. Het aantal huwelijkse voorwaarden is daardoor flink gedaald. Als je na 2018 trouwt heb je geen voorwaarden meer nodig om:

  • je bestaande studieschuld privé te houden;
  • schenkingen en erfenissen privé te houden;
  • een huis dat je al had privé te houden.

Je hebt nog wel voorwaarden nodig om geld dat je spaart tijdens het huwelijk privé te houden. Ook heb je nog altijd voorwaarden nodig als je elkaar wilt beschermen tegen een faillissement.

2. Wel of niet inschrijven?

Een groot deel van de rekening die je van de notaris krijgt, bestaat uit de leges van de rechtbank voor het inschrijven van je voorwaarden. Deze inschrijving zorgt er voor dat je beschermd bent tegen schuldeisers als één van beiden failliet gaat. Ben je daar helemaal niet bang voor en wil je alleen maar afspraken maken voor het geval je uit elkaar gaat? Dan kun je er voor kiezen om de voorwaarden niet in te schrijven. Daarmee bespaar je een paarhonderd euro. Je kunt de voorwaarden altijd later nog inschrijven. Bijvoorbeeld op het moment dat één van jullie een eigen bedrijf begint.

3. Vergelijk je rijk

Oké, dit kun je zelf ook wel verzinnen. Het is slim om bij meerdere notarissen een offerte op te vragen. Er zijn geen vaste prijzen voor huwelijkse voorwaarden en de meeste notarissen hebben hun tarief niet op de website staan.

4. Regel het op tijd!

Huwelijkse voorwaarden maak je natuurlijk vóórdat je trouwt. Anders ontstaat er een gemeenschap van goederen op het moment dat je elkaar het jawoord geeft. Houd er rekening mee dat je vóór je trouwdag twee afspraken moet maken bij de notaris. Een eerste afspraak om te praten over je wensen en een tweede om de akte te ondertekenen. Daartussen moet de notaris een concept voor je maken. Maak je te kort van tevoren pas een eerste afspraak, dan is er een goede kans dat de notaris een spoedtarief in rekening brengt. Regel het dus op tijd. Wat “op tijd” is, dat zal verschillen per notaris. Maar een goede termijn om aan te houden, is een eerste afspraak uiterlijk een maand voor je huwelijk.

5. Meer kopen is meer korting

Denk je er over om ook een testament of levenstestament te maken? Regel dit dan tegelijk met je huwelijkse voorwaarden. Bij de meeste notarissen krijg je een combi korting als je meerdere akten in één keer regelt. Het kan zó een paar honderd euro schelen als je het testament nu meteen regelt in plaats van pas over een paar jaar.

De kosten voor je huwelijkse voorwaarden zijn dus niet aftrekbaar maar andere kosten van de notaris kunnen dat wel zijn. Denk daarbij aan de kosten voor een hypotheek of de oprichting van een BV.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven