Sinds 2018 hoor je mensen vaak zeggen dat huwelijkse voorwaarden nu standaard zijn. Of die uitspraak klopt, dat ligt aan wat je had willen afspreken. Je trouwt nog steeds in gemeenschap van goederen maar die is wel kleiner dan vroeger. Voor sommige stellen zijn huwelijkse voorwaarden niet meer nodig, voor andere stellen juist wel.

Wat is er nu standaard geregeld waarvoor je geen huwelijkse voorwaarden meer nodig hebt?
Als je trouwt na 1 januari 2018 heb je standaard een beperkte gemeenschap van goederen. Daar valt alles in wat je al samen had op 2 namen en alles wat je tijdens het huwelijk verdient en spaart of daarvan koopt. Wat er niet in valt, dat zijn bijvoorbeeld een studieschuld die je al had, een huis dat je al had op één naam of een onderneming die er al was vóór het huwelijk. Een studieschuld of andere schuld die je tijdens het huwelijk maakt, valt er wel in. Een huis dat je tijdens het huwelijk koopt op één naam valt er ook in. Wat er niet in valt dat is een erfenis of schenking die je krijgt tijdens het huwelijk. Daarbij maakt het niet meer uit of er een zogenoemde “privé clausule” op zat.
Wie moet nog wel huwelijkse voorwaarden maken?
Huwelijkse voorwaarden zijn nog steeds van belang als je:
- nieuwe schulden die je tijdens het huwelijk maakt privé wilt houden;
- problematische schulden hebt uit het verleden;
- elkaar wilt beschermen tegen eventuele zakelijke problemen omdat één van beiden ondernemer is;
- principieel je spaargeld gescheiden wilt houden, ook wat je tijdens het huwelijk spaart.
Voor wie zijn huwelijkse voorwaarden niet meer nodig?
Voor 2018 maakten veel stellen huwelijkse voorwaarden omdat ze de algehele gemeenschap van goederen te groot vonden. Vaak werden daarbij studieschulden en erfenissen privé gehouden, en soms ook privé vermogen van voor het huwelijk zoals de overwaarde van een huis. Is dat ook precies wat jullie willen? Ben je geen ondernemer en heb je geen bijzondere schulden? Dan is er een grote kans dat de beperkte gemeenschap van goederen prima bij jullie past en dat je dus geen voorwaarden meer hoeft te maken.
De nieuwe wet geldt alleen voor nieuwe huwelijken
De nieuwe wet geldt alleen voor wie trouwt op of na 1 januari 2018. Ben je daarvoor al gehuwd zonder voorwaarden? Dan heb je nog een algehele gemeenschap en is er voor jou niks veranderd in 2018.