Zijn partnerschapsvoorwaarden nog nodig na 2018?

Veel stellen vragen zich af of partnerschapsvoorwaarden nog nodig zijn. Want in 2018 is de wet gewijzigd en daardoor is een aantal zaken nu vanzelf geregeld. In dit blog leg ik uit wanneer partnerschapsvoorwaarden wel en niet nodig zijn.

partnerschapsvoorwaarden nodig

1. Studieschulden

Vóór 2018 had je de algehele gemeenschap van goederen. Daar vielen alle bezittingen en schulden in, dus ook studieschulden. Als je een partnerschap aangaat na 2018 heb je een beperkte gemeenschap van goederen. Daar vallen bestaande schulden niet meer in. Een studieschuld die je al hebt vóórdat je het partnerschap aangaat, blijft daardoor privé. Hiervoor heb je dus geen partnerschapsvoorwaarden meer nodig.

2. Samen sparen of juist niet?

Alles wat je tijdens het partnerschap verdient, is van jullie samen. Ben je in loondienst, dan valt je salaris in de beperkte gemeenschap van goederen. Ben je ondernemer, dan valt je winst er in. Veel stellen willen dit uit principe niet. Wil je de financiën gescheiden houden en geen recht hebben op elkaars spaargeld? Dan heb je ook na 2018 nog steeds partnerschapsvoorwaarden nodig. Het spaargeld wat je al had vóór je partnerschap blijft wel privé bij een beperkte gemeenschap van goederen.

3. Onderneming

Een onderneming die je al had vóór je partnerschap valt niet in de beperkte gemeenschap van goederen. Maar loopt het zakelijk verkeerd af, dan ben je wel samen failliet. De niet-ondernemer loopt in dat geval het risico dat zijn of haar salaris verdwijnt naar de schuldeisers van de ander. Wanneer je een bedrijf hebt of wilt beginnen, dan zijn partnerschapsvoorwaarden nog steeds nodig.

4. Erfenissen en schenkingen

Alle erfenissen en schenkingen vallen niet meer in de beperkte gemeenschap van goederen. Het maakt niet uit van wie je het erft of geschonken krijgt. En het maakt ook niet uit of er een privé clausule op papier staat. Natuurlijk moet je nog wel kunnen bewijzen dat je een schenking of erfenis hebt gekregen. Want zonder bewijs worden alle roerende zaken geacht gezamenlijk bezit te zijn. Maar in beginsel zijn partnerschapsvoorwaarden dus niet meer nodig om een erfenis of schenking privé te houden.

Worden er meer of minder partnerschapsvoorwaarden gemaakt sinds 2018?

Na de invoering van de nieuwe wet is er een duidelijke dip in het percentage stellen dat voorwaarden maakt. Maar het aantal stellen dat kiest voor een partnerschap stijgt flink. In absolute zin zullen er dus meer partnerschapsvoorwaarden worden gemaakt dan tien jaar geleden. Maar dit komt doordat er veel meer stellen kiezen voor een partnerschap.

jaartal:aantal partnerschappen:
20139.445
201410.363
201512.772
201615.706
201717.866
201819.830
201921.885
202024.136
202126.150
(bron: CBS)
Scroll naar boven